Guvernul suplimentează fondurile de cofinanţarea proiectelor europene, prin rectificarea bugetară

Guvernul va suplimenta fondurile pentru cofinanţarea proiectelor europene de la Ministerul Agriculturii şi Ministerul Mediului, şi va capitaliza cu 46 de milioane de euro Fondul Naţional de Garantare a creditelor pentru întreprinderi, vizând cofinanţarea programelor europene, prin rectificarea de guvern analizată miercuri, 11 august, în primă lectură.

Potrivit premierului Emil Boc, rectificarea de buget, care urmează să fie operată în 18 august, vizează „asigurarea sumelor necesare pentru cofinanţarea proiectelor europene”.

„Nu se taie nicun euro de la cofinanţare, dimpotrivă, la Mediu şi Agricultură am suplimentat, astfel încât absorbţia fondurilor UE să nu aibă de suferit. Am capitalizat Fondul de Garantare cu 46 de milioane de euro, în vederea garantării prefinanţărilor şi cofinanţărilor pentru firmele care au proiecte europene”, a subliniat premierul Boc.

Prin capitalizarea Fondului de Garantare se pot acorda garanţii, credite până în 2 miliarde de euro pentru asigurarea cofinanţării la proiectele europene, a precizat premierul.

De asemenea, se alocă 1,9 miliarde de lei pentru plata datoriilor pe care statul le are la firmele din domeniul sănătăţii.
La aceşti bani se adaugă 0,9 miliarde de lei la bugetul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), pentru achitarea plăţilor acesteia către furnizori.

Totodată, Guvernul mai alocă 500 de milioane de lei pentru ştergerea altor datorii pe care companiile de stat le au la diverşi agenţi economici, care, la rândul lor au datorii la stat.

În urma acestor ajustări, Guvernul intenţionează să se încadreze într-un deficit bugetar de 6,8% pe anul 2010, convenit cu organismele de finanţare internaţionale, a mai spus Boc.

Rectificarea bugetară va scădea, astfel, cheltuielile de capital cu 0,2% din produsul intern brut.
În privinţa bugetului asigurărilor sociale de stat, Guvernul alocă încă 3,8 miliarde de lei pentru plata pensiilor până la finalul acestui an.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata