Bulgaria va reduce TVA de la 20% la 16%

Proiectul de buget pe 2010 al Bulgariei nu prevede mariri ale taxelor directe, cum ar fi impozitul de venit sau cel pe proprietati, iar ministrul Finantelor, Simeon Diankov, a exprimat intentia guvernului de a reduce taxa pe valoarea adaugata de la 20 la 16%, pâna la sfârsitul mandatului, in 2013, transmite Agentia de presa Xinhua.

Prioritatile proiectului de buget pentru 2010 sunt educatia, sanatatea, asigurarile sociale, mediul si infrastructura. Astfel, pentru educatie si invatamânt vor fi alocate 4,2% din PIB, sanatatea va primi 3,8% din PIB, respectiv 9,1% din buget. Cheltuielile pentru asigurari sociale si pens ii vor fi de 37% din buget, adica 15,3% din PIB.
Principalele riscuri pentru economia bulgara ar fi, potrivit ministrului Finantelor, o dramatica reducere a exporturilor, declinul investitiilor, scaderea consumului si majorarea riscului din sectorul bancar.

Proiectul de buget se bazeaza pe absorbtia fondurilor europene pentru mari pro iecte de infrastructura si prevede un deficit minor. Pentru 2010, Ministerul Finantelor a prevazut un deficit de 0,7%, iar pentru 2011 si 2012 oficialii bulgarii prognozeaza ca deficitul va cobori la 0,4%. Ministerul Finantelor estimeaza ca, anul viitor, veniturile totale ale statului vor fi de 26,4 miliarde leva (circa 13,498 miliarde euro), iar cheltuielile vor ajunge la 26,86 miliarde leva (circa 13,733 miliarde euro).

Totodata, Bulgaria intentioneaza sa introduca noi reglementari in vederea asigurarii unei mai mari macrostabilitati si pentru a controla mai bine fraudele fiscale si evaziunea. Premierul Boiko Borrisov a afirmat ca rigoarea in materie de fiscalitate va ajuta Bulgaria sa adere mai repede la zona euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata