Harghita: Construcţiile ilegale, practicarea sporturilor motorizate sau deşeurile aruncate, problemele depistate în ariile naturale(ANANP)

Construcţiile ilegale, practicarea sporturilor motorizate, incendierea terenurilor sau aruncarea deşeurilor de către turişti se numără printre problemele depistate în ariile naturale din Harghita de specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), instituţie care a început să funcţioneze de câteva luni.

Directorul ANANP Harghita, Demeter László, a declarat presei că, printre problemele cele mai frecvent identificate, se numără construcţiile ilegale în arii naturale protejate, cum ar fi cabane sau case de locuit.

Potrivit sursei citate, astfel de situaţii au fost descoperite în munţii Ciucului, unde s-au construit case de vacanţă, dar şi în zona Harghita Mădăraş, unde au fost începute lucrări de extindere a caselor de vacanţă sau de începere a unei noi construcţii.

În cele şapte situaţii identificate până acum, a fost sesizată Garda de Mediu, care poate aplica sancţiuni.

O altă problemă întâlnită în ariile naturale o reprezintă incendierea suprafeţelor arabile, ca măsură de curăţare a terenurilor, dar care afectează animalele şi plantele existente în zona respectivă.

„Dacă e vorba de stufărişuri, zonele de cuibărit ale unor specii precum eretele de stuf, acesta nu mai cuibăreşte în anul respectiv. Există speciile de amfibieni, de rozătoare care sunt vulnerabile la incendii”, a explicat Demeter László.

Acesta a mai spus că problema cea mai „spectaculoasă” şi cea mai răspândită o reprezintă, probabil, deşeurile aruncate de turişti în arii naturale.

„Nu întotdeauna deşeurile au un efect direct negativ asupra biodiversităţii, dar, din punct de vedere al peisajului şi al civilizaţiei, este o problemă mare. Din păcate, astfel de practici sunt foarte larg răspândite”, a explicat şeful ANANP Harghita.

Totodată, el a vorbit şi de practicarea sporturilor motorizate în ariile naturale, despre care a spus că reprezintă o problemă dificilă.

„În zonele turistice aflate în arii naturale protejate trebuie să avem, şi avem, în curs, proceduri prin care autorizăm unele rute, deci putem să direcţionăm traficul. Nu vorbim de off-road, este ilegal, dar pe unele tipuri de căi forestiere, traficul este permis conform legislaţiei în vigoare şi trebuie să ajungem la o activitate controlată. Deocamdată, nu am avut capacitatea să efectuăm activităţi pe suprafeţe mai largi, dar este în curs autorizarea câtorva astfel de piste, unde putem să restricţionăm aceste activităţi. (…) Echipamentele motorizate produc poluare fonică foarte intensă şi reprezintă o perturbare a liniştii habitatelor, o eroziune semnificativă în cazul pajiştilor şi pădurilor, degradând direct vegetaţia naturală”, a arătat Demeter László.

Tot la capitolul probleme şi vulnerabilităţi se numără şi nerespectarea, de către unele autorităţi specializate, a măsurilor de conservare a naturii, din cauza lipsei de informare şi a deficienţelor de comunicare.

„Am avut un caz la Vrabia, unde Apele Române, din păcate, au efectuat o curăţare a unei porţiuni de pârâu fără să ne anunţe şi, deşi pagubele produse nu sunt permanente, astfel de lucrări trebuie să fie implementate cu acordul şi cu respectarea măsurilor şi opiniei experţilor, pe baza planului de management, ceea ce nu s-a întâmplat. S-a anunţat Garda de Mediu şi nu a considerat că paguba este de natură permanentă şi nu a fost aplicată amenda”, a mai spus şeful ANAMP Harghita.

Potrivit lui Demeter László, ANANP are atribuţia de a asigura menţinerea valorilor naturale în arii protejate, în judeţul Harghita fiind peste 220.000 de hectare, respectiv o treime din suprafaţa judeţului – opt monumente ale naturii, 26 de rezervaţii naturale, cele mai multe fiind de interes botanic, 19 situri de importanţă comunitară, trei situri Natura 2000 de importanţă avifaunistică.

Potrivit sursei citate, de la data înfiinţării şi operaţionalizării instituţiei, din aprilie 2019, s-au autorizat diferite activităţi în arii naturale protejate, dar s-au derulat şi acţiuni de control şi de detectarea a neregularităţilor, prin personalul de teren şi activităţi de monitorizare a faunei şi florei sălbatice.

„Ariile naturale protejate mai vulnerabile şi mai apropiate de localităţi sunt monitorizate cu frecvenţă mai mare, tot personalul iese şi pe teren, în total avem nouă persoane angajate, dintre care avem patru persoane cu atribuţii de patrulare şi control în cadrul Serviciului Teritorial Harghita al ANANP. Putem să spunem că ar fi nevoie de un personal mai mare, dar în momentul de faţă ne putem concentra eforturile, putem să derulăm activităţi eficient, deşi nu putem fi peste tot. Este nevoie de un personal mai mare, dar am demonstrat că suntem capabili să derulăm activităţi care aduc rezultate măsurabile. Prin colaborări cu diferite entităţi ne putem mări eficienţa”, a spus Demeter László.

Acesta a mai arătat că instituţia pe care o conduce verifică şi dacă sunt respectate şi implementate planurile de management, punctând că cele mai multe arii protejate au un plan de management, urmând să se elaboreze proiecte de implementare a acestora.

În legătură cu situaţia ariilor naturale protejate din judeţ, Demeter consideră că acestea se află într-o stare bună de conservare, dar există şi destule probleme punctuale.

„Putem să spunem că, în general, ariile noastre sunt în stare bună de conservare, deşi există şi multe probleme, dar ele sunt punctiforme, la nivel de peisaj. Avem o biodiversitate foarte ridicată şi actorii locali participă, de multe ori involuntar, la menţinerea acestor valori. De exemplu, unele suprafeţe de păduri sunt introduse în sistemul forestier Forest Stewardship Council (FSC), unde ocoalele silvice respectă un management silvic similar celui prevăzut de Directiva Habitate şi legislaţia actuală; Ocolul Silvic Frumoasa este introdus în totalitate în sistemul FSC şi asta înseamnă că ei trebuie să ia în considerare şi aspectele de biodiversitate în managementul lor silvic, care este controlat de o entitate separată. Trebuie să ştiţi că personalul silvic este foarte priceput la nivel de judeţ, mulţi participă şi au participat la diferite proiecte şi cunosc personal multe persoane care lucrează sau au lucrat la proiecte Natura 2000”, a mai arătat directorul ANANP Harghita.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata