Harghita: Izvoare de apă minerală renovate de voluntari şi vedete

Şapte izvoare de apă minerală din judeţul Harghita sunt renovate, în această perioadă, în cadrului proiectului ‘Clar şi limpede’, derulat de Asociaţia MaiMultVerde şi Ciuc Premium.

Potrivit unui comunicat remis  de Asociaţia MaiMultVerde, sâmbătă, 8 mai, se va renova izvorul de apă minerală de la Băile Chirui, iar în data de 15 mai izvorul Lobogó din Homorod, acţiune la care vor lua parte atât voluntari cât şi vedete.

‘Harghita este o zonă în care natura a rămas neatinsă, fiind recunoscută pentru calitatea deosebită a apei. Izvoarele minerale din Harghita sunt faimoase pentru proprietăţile lor, atât în România, cât şi în străinătate. Astfel, pentru a proteja şi conserva această resursă, MaiMultVerde şi Ciuc Premium au demarat proiectul Clar şi limpede’, se arată în comunicatul menţionat.

În cadrul proiectului vor fi renovate sau construite pavilioane, care să ajute la păstrarea purtăţii apelor dar vor fi şi informaţi oamenii cu privire la istoria şi importanţa izvoarelor de apă minerală. Materialele folosite sunt preponderent ecologice, provenite din zonă, la fel ca şi mâna de lucru locală. De altfel, parteneri în cadrul proiectului sunt primăriile din Vlăhiţa şi Lueta.

Cele şapte izvoare aflate pe lista de renovare sunt localizate în zonele Vlăhiţa – Băile Chirui – Valea Vârghişului – Homorod. Ele sunt folosite de comunitatea locală dar reprezintă şi un punct de atracţie pentru turişti.

‘Proiectul acesta îşi propune să meargă nu doar la izvoarele din Harghita, ci şi la izvoarele responsabilităţii şi civilizaţiei oamenilor care trăiesc acolo. Vrem să restaurăm aceste izvoare şi să le redăm, împreună cu un viitor mai sănătos, localnicilor şi turiştilor deopotrivă’, a declarat Dragoş Bucurenci, preşedinte MaiMultVerde.

Aceasta nu este prima acţiune de acest gen, care are loc în Harghita. Fundaţia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, una dintre cele mai mari finanaţatoare ale proiectelor de mediu din România, derulează de mai mulţi ani un program de renovare a izvoarelor de apă minerală din judeţ. În cadrul acestui program au fost renovate opt izvoare de apă minerală şi a fost reconstruită Baia Călugărilor, de lângă municipiul Miercurea Ciuc, distrusă în perioada comunistă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata