Harghita: Procesul pe tema graniţei dintre Harghita şi Neamţ, amânat

Procesul dintre autorităţile din Harghita şi Neamţ, pe tema graniţei dintre cele două judeţe, a fost amânat pentru luna iunie.

La primul termen al procesului, care a avut loc marţi la Tribunalul Harghita, nu s-a prezentat nimeni din partea autorităţilor din judeţul Neamţ, acţionate în judecată de Consiliul Judeţean Harghita. La şedinţă a luat parte doar un consilier din partea Consiliului Judeţean, în vreme ce autorităţile din Neamţ au depus o întâmpinare. Instanţa se va pronunţa la următoarea înfăţişare, care a fost stabilită pentru 8 iunie.

Disputa pe graniţa dintre judeţele Neamţ şi Harghita a ajuns în instanţă, după ce conducerea Consiliului Judeţean Harghita a acţionat în judecată Prefectura Harghita dar şi Consiliul Judeţean şi Prefectura Neamţ.

Autorităţile harghitene sunt nemulţumite de faptul că prefectul de Neamţ, Mihai Archip a refuzat să nominalizeze persoanele care urmau să facă parte din comisia de stabilire a graniţei dintre cele două judeţe.

Autorităţile din judeţul Neamţ rămân însă ferme cu privire la graniţa cu judeţul Harghita şi susţin că au documente cadastrale semnate de ambele părţi, conform cărora zona Cheile Bicazului se află pe teritoriul judeţului Neamţ.

În timp ce autorităţile din Harghita cer apartenenţa asupra Cheilor Bicazului, autorităţile din Neamţ spun că zona le aparţine, potrivit legii 2 din 1968, ultima care a împărţit teritorial România. Mai mult, prefectul de Neamţ, Mihai Archip susţine că există şi documente cadastrale, întocmite în anul 1998, de firma ‘Satelit’, la solicitarea Oficiului de Cadastru Harghita şi a Primăriei Gheorgheni.

Potrivit acestor documente, graniţa dintre cele două judeţe coincide cu cea stabilită prin Legea 2 din 1968. În aceste condiţii, prefectul de Neamţ susţine că nu există motive pentru a stabili o nouă comisie, cu reprezentanţi ai celor două judeţe, pentru efectuarea unor noi măsurători cadastrale.

În replică, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita susţine că documentul din 1998 nu este valabil pentru că nu a fost întocmit conform legislaţiei în vigoare, şi de aceea a acţionat în judecată şi Primăria Gheorgheni şi Oficiul de Cadastru Harghita, pentru anularea acelui act.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata