Iaşul va deveni cel mai important emitent de obligaţiuni municipale de la Bursa de Valori Bucureşti

– În data de 25 mai începe derularea ofertei publice primare de vânzare a celei de-a doua serii de obligaţiuni emise de Primăria municipiului Iaşi. Vor face obiectul acestei emisiuni un milion de obligaţiuni, cu o valoare nominală de 100 RON/obligaţiune, aceeaşi cu preţul de vânzare.

.

Oferta va fi derulată prin intermediul SSIF BT Securities SA Cluj Napoca, în perioada 25-31 mai 2010, prin plasament intermediat, metoda de intermediere „cea mai bună execuţie”.

Dobânda este calculată după formula (ROBID+ROBOR)/2+0,65%, unde ROBID şi ROBOR reprezintă ratele dobânzilor interbancare considerate la şase luni.

Deşi textul prospectului de ofertă pentru această emisiune de obligaţiuni nu a fost încă publicat, este posibil ca detaliile acestuia să fie aceleaşi ca şi la prima serie de obligaţiuni emise de municipalitatea ieşeană, în septembrie 2008.Respectiva emisiune a avut tot valoarea de 100 milioane RON. Titlurile au dobânda variabilă, calculată ca medie aritmetică între ratele dobânzilor interbancare ROBID şi ROBOR la şase luni, la care se adaugă o primă de 0,65%.

După adoptarea monedei europene de către România, dobânda va fi calculată în funcţie de rata dobânzilor interbancare pentru depozitele în euro (EURIBOR) la termen de şase luni, la care se va adăuga o primă de 0,425%.

Dobânda este plătită trimestrial. Obligaţiunile respective au o perioadă de maturitate de 20 de ani şi patru luni.

Emiterea acestor obligaţiuni face parte din contractul de creditare încheiat în urmă cu patru ani între Primăria Iaşi şi Dexia Kommunalkredit. Municipalitatea ieşeană a beneficiat de o linie de creditare în valoare de 200 milioane RON, din care, până în septembrie 2008, a fost utilizată o primă tranşă de 100 milioane RON, pentru modernizarea străzilor, construirea de locuinţe sociale, achiziţia de locuinţe sociale, realizarea cadastrului general şi a unui sistem informatic integrat al Primăriei.

Pentru achitarea acestei prime tranşe a împrumutului, conform contractului încheiat între cele două părţi, municipalitatea ieşeană a emis în data de 25 septembrie 2008 un pachet de un milion de obligaţiuni, în valoare de 100 milioane RON. Acestea au fost cumpărate chiar în prima zi de la lansare, de fonduri de pensii şi asigurări, precum şi de bănci specializate în finanţarea municipalităţilor.

Cea de-a doua tranşă de 100 milioane RON a împrumutului Dexia a fost epuizată de curând, banii fiind utilizaţi pentru continuarea programului de reabilitare a străzilor, gestionarea iluminatului public, construirea de locuinţe sociale, reabilitări linii tramvai, reabilitări trotuare, finanţarea lucrărilor la depozitul ecologic de la Ţuţora, realizarea pasajului Hala Centrală etc.

Conform înţelegerii cu banca, această a doua tranşă a împrumutului va fi plătită prin emiterea celei de-a doua serii de obligaţiuni, în aceleaşi condiţii ca şi pentru serie. Dacă se păstrează prevederile din prospectul de ofertă şi pentru noua serie, pentru o perioadă de trei ani vor fi achitate doar dobânzile aferente acestor obligaţiuni, urmând ca acestea să fie răscumpărate din 2013.

În prezent, la Bursa de Valori Bucureşti sunt tranzacţionate obligaţiunile municipale emise de 34 de entităţi din România, cea mai mare valoare având prima serie de obligaţiuni emisă de Primăria municipiului Iaşi. Cu toate acestea, cel mai important emitent este municipiul Timişoara, cu şase serii emise începând cu anul 2005, care totalizează 170 milioane RON.

După ce va începe tranzacţionarea celei de-a doua serii, municipalitatea ieşeană va deveni principalul emitent pe piaţa obligaţiunilor municipale tranzacţionate la BVB, cu un total de 200 milioane RON.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata