IGPR atrage atenţia asupra pericolului arderii miriştilor

Poliţia Română atrage atenţia că în perioadele de caniculă şi secetă prelungită este interzisă arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), remis luni.

Potrivit comunicatului, cetăţenii trebuie să respecte anumite reguli atunci când dau foc miriştilor, ţinând cont de condiţiile meteorologice – nu trebuie să fie vânt, asigurându-se că există personal de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii, că există, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 hectare, un plug, o cisternă cu apă, mijloace de tractare şi personal de deservire.

De asemenea, arderea miriştilor se va face după parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 hectare, prin fâşii arate, izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier iar arderea se va face doar pe timpul zilei.

IGPR subliniază că arderea miriştilor, a stufului sau a vegetaţiei ierboase de către proprietarii şi deţinătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 de lei la 6.000 de lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 de lei la 50.000 de lei pentru persoane juridice, conform art. 96, pct. 9 din OUG 195/2005 privind protecţia mediului.

Totodată, IGPR informează că din cauza nerespectării acestor reguli Poliţia oraşului Lehliu Gară a fost sesizată duminică, 22 august, că în apropierea A2 a izbucnit un incendiu de vegetaţie, existând posibilitatea afectării vizibilităţii pe autostradă.

Poliţiştii şi pompierii s-au deplasat la faţa locului, reuşind să neutralizeze incendiul fără ca traficul rutier pe autostradă să fie perturbat.

În urma cercetărilor s-a stabilit că terenul aparţine unei persoane din comuna Lehliu, proprietarul urmând a fi sancţionat contravenţional potrivit OUG 243/2000 privind protecţia atmosferei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata