A fost sfinţită biserica de gheaţă de la Bâlea Lac, singura din sud-estul Europei

Singura biserică de gheaţă din sud-estul Europei, cea de la Bâlea Lac (judeţul Sibiu), a fost sfinţită, vineri (22 ianuarie 2010), de un sobor de preoţi de la mai multe culte, care au îndurat un ger de minus 20 de grade Celsius.

Ceremonia religioasă a fost oficiată de preoţi ai Bisericilor Ortodoxă Română, Romano-Catolică, Greco-Catolică şi Evanghelică. Biserica de gheaţă românească este una ecumenică pentru ca orice turist să poată să se închine aici sau să beneficieze de servicii religioase. Se pot oficia cununii şi botezuri, indiferent de religie.

Din cauza condiţiilor meteorologice deosebit de instabile, organizatorii au fost nevoiţi să amâne de două ori ceremonia de sfinţire a bisericii de gheaţă, în anii trecuţi acest moment deosebit de important fiind organizat de Bobotează. Lăcaşul de cult este construit pentru al patrulea an consecutiv, din zăpadă, apă şi cuburi de gheaţă, tehnologia de construire fiind aceeaşi cu cea folosită la Ice Hotel.

Biserica este o copie a unei vechi biserici săseşti din satul Mălâncrav (judeţul Sibiu), unde prinţul Charles al Marii Britanii deţine un conac. În interior, biserica de gheaţă are un mic altar, bănci şi icoane în basorelief, sculptate în gheaţă, iluminatul fiind asigurat de candelabre.
Aici nu vor fi aprinse, în acelaşi timp, mai mult de două lumânări. Elementele decorative lăcaşului de cult sunt inspirate din specificul celor mai importante biserici şi culte de la noi din ţară, acest lucru fiind în spiritul ideii de ecumenism, pe care iniţiatorii vor să o transmită şi prin acest obiectiv.

Biserica este situată la peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş, fiind înconjurată de trei cabane şi de singurul hotel de gheaţă din România. Pentru a ajunge la biserica de gheaţă de la Bâlea, turiştii trebuie să îndure vineri, un ger de minus 20 de grade pe timpul zilei şi minus 30 de grade Celsius, noaptea.
Stratul de zăpadă măsura vineri, la Bâlea Lac, 144 de centimetri. Accesul în zonă se poate face cu maşina din DN1 Sibiu – Braşov, pe Transfăgărăşan, până la Bâlea Cascadă, de unde Transfăgărăşanul este închis. De la Bâlea Cascadă, la Bâlea Lac se urcă doar cu telecabina, numai ziua şi dacă vântul nu e puternic.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata