Ilie Sârbu: Bugetul agriculturii, maltratat cu 142 milioane lei la rectificarea bugetară

Vicepreşedintele PSD, senatorul Ilie Sârbu, atrage atenţia că Ministerului Agriculturii i s-au tăiat la ultima rectificare bugetară 142 de milioane de lei din investiţii şi din fondurile de salarii pe acest an.

‘În acest an, în plină guvernare PDL-istă, când preşedintele şi guvernul sunt preocupaţi numai de tăierea salariilor şi impozitarea tuturor pensiilor, inclusiv ale celor cu pensii mici din mediul rural, o veste nemiloasă vine ca un bumerang asupra agricultorilor: după 8 luni de iluzii nu mai sunt bani pentru ei de la buget’, a spus fostul ministru al Agricuturii, potrivit unui comunicat de presă.

Senatorul social-democrat a adăugat că, din cauza acestei diminuări a bugetului, în trimestrul al IV-lea al anului, fondurile pentru investiţii şi pentru salarii nu vor mai fi asigurate.

‘Se poate face simplu o comparaţie cu sfârşitul lunii august din anul trecut când, prin Ordonanţa de Guvern cu privire la rectificarea bugetului de stat pe 2009, s-a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale cu 620 de milioane lei, bani utilizaţi pentru finanţarea acţiunilor de acordare a sprijinului financiar producătorilor agricoli din sectorul vegetal, zootehnic, al îmbunătăţirilor funciare şi a schemelor de plăţi directe si plăţi naţionale directe complementare’, a spus Ilie Sârbu.

El a catalogat situaţia din agricultură, dar mai ales în administraţia agricolă, drept ‘o harababură totală’.

‘Nu mai ştie nimeni care este cu adevărat valoarea pagubelor, salariile au fost reduse cu 25%, iar Ministerul Agriculturii va disponibiliza până în toamnă un număr de 2.820 de angajaţi, reprezentând o reducere cu 27% a numărului de personal, dintre care aproximativ 2.000 sunt salariaţi ai direcţiilor judeţene, fiind afectate şi agenţiile de plăţi’, a menţionat Sârbu.

Fostul ministru al Agriculturii susţine că, deşi veştile negative în acest domeniu nu mai contenesc, ele sunt tratate „cu nonşalanţă de actualul ministru, Mihail Dumitru”.

Sârbu a amintit, în acest context, de pierderile cauzate de inundaţii, de peste 159 milioane lei, de pierderile la sistemele de îmbunătăţiri funciare – de 40 milioane lei, de evaziunea fiscală în sectorul cerealelor – circa 1 miliard de euro anual, dar şi de nivelul de subvenţie care este mai redus decât în restul statelor europene.

Recolta de grâu este estimată mult mai mică decât prognoza făcută, iar unele date estimative arată că vom avea un deficit sever de grâu în acest an.

Întreaga populaţie este ameninţată cu creşterea preţurilor la grâu. În acest caz, ce să facă cei în vârstă din mediul rural, mulţi din ei fiind afectaţi de calamităţile din acest an? Să îşi ia un job în străinătate, aşa cum a recomandat recent preşedintele ţării?’, se mai arată în comunicatul de presă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata