Ilie Sârbu: Sistemul de irigaţii trebuie refăcut

23

Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sârbu, a declarat vineri, la Bistrita, ca este nevoie de refacerea sistemului de irigatii, deoarece cel vechi a avut parte, pâna acum, doar de “cârpeli”.

“Am dispus sa se faca un proiect integrat – Ministerul Agriculturii, Regia Nationala a Padurilor, Mediul, Apele Române, sa vedem care va fi viitorul sistemului national de irigatii: il cârpim, il reparam in fiecare an si dupa câteva luni constatam ca iar a fost devastat, ca iar au disparut conductele, dalele, ca iar s-au furat cablurile electrice sau facem un sistem serios si stim si sa-l conservam, ca sa nu mai ajunga ce a ajuns fostul sistem”, a spus ministrul Agriculturii.

Ilie Sârbu a apreciat ca, in acest moment, in jur de doua milioane de hectare de teren agricol au ramas nelucrate pe teritoriul României, dar singura solutie pentru a avea o agricultura performanta este de “a face ceea ce fac cei din Uniunea Europeana”.

La finele lunii mai, Guvernul a aprobat strategia privind sistemul de irigatii, extinzând suprafata terenurilor care vor fi irigate in 2009 cu 210.000 de hectare, de la 553.000 de hectare, la 763.000 de hectare.

Costurile pentru punerea in aplicare a strategiei ating suma de 100 de milioane de lei (circa 23,5 milioane euro).

“În 2004, când am plecat de la conducerea ministerului, functionau 1,5 milioane de hectare. Când am preluat Guvernarea, mai functionau 60.000 de hectare.

La aceasta ora, sunt in stare de functionare 563.000 de hectare, din care 553.000, reprezentând 99%, sunt contractate de organizatiilor utilizatorilor de apa pentru irigatii.

Pâna la data de 25 mai, au fost cereri pentru utilizarea sistemului de irigatii doar pentru 41.000 de hectare de grâu si orz si 82.000 de hectare in total”, declara in acel moment Ilie Sârbu.

El a afirmat ca se asteapta ca, in perioada urmatoare, si detinatorii terenurilor pe care sunt cultivate culturi agricole sa solicite utilizarea sistemului de irigare.

Strategia adoptata de Guvern a fost structurata pe trei componente: pe termen scurt, mediu si lung. “Gândim o restructurare completa a actualului sistem de irigatii…

Sistemul este deja depasit din punct de vedere tehnologic, consumurile de energie sunt foarte mari, se pompeaza inca apa din Dunare.

Magistralele, la fel, nu au o stare foarte buna”, a ilustrat Ilie Sârbu situatia prezenta, precizând ca, in viitor, va creat un sistem integrat, atât in ceea ce priveste desecarile, imbunatatirile funciare, cât si irigatiile.

Potrivit datelor furnizate de Administratia Nationala de Îmbunatatiri Funciare (ANIF), pâna la jumatatea lunii iunie aproape 40% din suprafata contractata pentru irigatii, in 2009, a fost irigata, ceea ce reprezinta 217.480 hectare.

Organizatiile Utilizatorilor de Apa (OUAI), dar si alti beneficiari au contractat in acest an o suprafata de 559.966 hectare pentru aplicarea udarilor pe culturile agricole. În baza contractelor multianuale incheiate au fost aplicate udari pe 213.878 ha, iar pe contractele sezoniere udar ile s-au aplicat pe o suprafata de 3.601,3 ha.

Ministrul Agriculturii a participat, vineri, la o intâlnire cu fermieri din judetul Bistrita¬Nasaud, alaturi de reprezentantii institutiilor aflate in subordine, in incercarea de a le oferi investitorilor din agricultura raspunsuri in ceea ce priveste subventiile, accesarea fondurilor europene si de a afla problemele cu care se confrunta acestia in teritoriu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata