În ultimele 24 de ore, 14 persoane au decedat, din cauza inundaţiilor

Aproape 400 de localităţi din 37 de judeţe, 29 de drumuri naţionale, 84 de drumuri judeţene şi peste 100 de drumuri comunale au fost afectate, în ultimele 6 zile, de inundaţii, iar 19 persoane au decedat.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat marţi (29 iunie 2010) la videoconferinţa cu prefecţii din judeţele afectate de inundaţii, că viiturile din ultimele zile au distrus 56 de locuinţe, dintre care 47 în ultimele 24 de ore, au inundat peste 2.200 de case şi 2.188 de gospodării, aproape 800 de subsoluri şi 91 de obiective socio-economice.

Blaga a mai spus că au fost afectate 8.819 ha de păşuni şi fâneţe, 3.853 de ha de păduri şi 12.576 ha teren arabil. Totodată, apele au distrus 118 poduri, 785 de podeţe şi 84 de punţi pietonale, iar 2.449 de fântâni au fost colmatate.
Pentru înlăturarea şi diminuarea efectelor inundaţiilor, au acţionat, marţi, peste 1.300 de lucrători ai IGSU, 118 jandarmi, 31 de poliţişti şi trei piloţi ai Unităţii Speciale de Aviaţie. De asemenea, lucrătorii MAI au fost sprijiniţi în acţiunile lor de militari şi angajaţi ai altor structuri abilitate.

Serviciile de intervenţie au acţionat cu peste 300 de mijloace ale IGSU, Jandarmeriei, Poliţiei şi Aviaţiei. Potrivit ministrului, în ultimele 24 de ore, până la ora 15,30, mai erau afectate 136 de localităţi din 18 judeţe, 9 drumuri naţionale, 35 de drumuri judeţene şi 44 de drumuri comunale. Blaga a mai spus că au fost evacuate, în ultimele 24 de ore, aproape 1.800 de persoane şi au fost înregistrate 14 decese, alte două persoane fiind date dispărute.

În cadrul videoconferinţei, ministrul a atras atenţia prefecţilor că unele decese au fost înregistrate în localităţi în care inundaţiile nu mai puneau probleme şi le-a cerut acestora explicaţii. Dintre cele 19 persoane decedate în ultimele şase zile, 7 au fost din judeţul Suceava, 6 din Botoşani, două din Cluj şi câte una din judeţele Alba, Bacău, Iaşi şi Vrancea.

Totodată, Blaga a precizat că au fost transmise către prefecturi, în ultimele zile, toate avertizările emise de meteorologi şi hidrologi şi a cerut autorităţilor locale din zonele afectate să transmită în timp util necesarul de materiale – motorină şi saci cu nisip, veste de salvare, bărci. El a atenţionat că în cursul zilelor de miercuri şi joi vor fi emise alte avertizări hidrologice şi meteorologice şi vor fi instituite coduri roşu şi portocaliu pe unele râuri din unele judeţe.

Blaga a precizat că au fost trimise în judeţele afectate alimente şi apă şi a cerut autorităţilor ca acestea să ajungă ”exact la oamenii care au nevoie de ele”. Totodată, el a cerut prefecţilor o situaţie exactă a persoanelor decedate în urma inundaţiilor şi a afirmat că familiile acestora vor primi din Fondul de rezervă al Guvernului suma de 5.000 lei.
Tot în cadrul videoconferinţei, directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Petre Stanciu, a avertizat că pe râul Negru, Prut, Suceava şi Siret, până în localitatea Zvoriştea, va fie emis cod roşu de inundaţii şi, de asemenea, se vor institui coduri de inundaţii pe râurile Bârlad şi Bahlui.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, Stanciu a spus că acesta este în curs de stabilizare, având un debit de 13.000 de metri/secundă în prezent şi a precizat că în 3-4 săptămâni aceasta va intra sub cota de inundaţii.
El a menţionat că vor şi alte râuri din zona Bacău şi Bârlad care vor intra sub cod galben. El a mai arătat că sunt râuri ale căror debite în aval sunt în creştere şi a cerut o atenţie sporită în judeţele Tulcea şi Galaţi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata