Incubatorul de afaceri din Parcul Industrial Mureş şi-a deschis porţile

Incubatorul de Afaceri din Parcul Industrial Mureş, a cărui construcţie a costat peste 2,5 milioane de lei, finanţată în proporţie de 85% de Consiliul Judeţean Mureş şi cofinanţată de Guvernul României, Guvernul Japoniei şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, şi-a deschis porţile vineri, 11 iunie, pentru tinerii întreprinzători.

Acest incubator de afaceri îi va avea ca beneficiari pe potenţialii întreprinzători care doresc să iniţieze o afacere sau care au o afacere în derulare de 2 ani, care se încadrează în categoria IMM-urilor şi care vor putea primi inclusiv alocaţii financiare nerambursabile.

Şeful Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC) Târgu Mureş, Csaba Torok, a declarat că beneficiarii vor fi selectaţi în baza noilor reglementări care urmează să apară în Monitorul Oficial.

Acest centru va asigura, pe parcursul a trei ani, instruirea a 100 de potenţiali întreprinzători, inclusiv realizarea suportului de curs, va evalua proiectele, va selecta câte 20 de întreprinzători cărora le va oferi consultanţă în perioada de preincubare şi va organiza trimestrial seminarii de instruire pentru beneficiarii programului.

Incubatorul din Parcul Industrial Mureş va avea rol de instruire, consultanţă în afaceri, suport financiar (din resurse interne ale incubatorului sau provenind din partea unor donatori externi), organizarea unei reţele la nivelul incubatorului între clienţii acestuia, dar şi pe plan extern împreună cu alte organisme ce pot oferi servicii suport.

Acesta a fost finalizat în cadrul Programului naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri din România.

Programul a fost lansat printr-o Hotărâre de Guvern în 2004, privind aprobarea Memorandumului de Înţelegere şi a Acordului de cofinanţare încheiate între Agenţia Naţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie din România (ANIMMC) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Managementul programului este asigurat de ANIMMC, ca agenţie de execuţie, şi de PNUD, ca agenţie de implementare.

Reprezentaţii agenţiei de implementare a programului, PNUD, au adresat Consiliului Judeţean Mureş propunerea de includere în program, iar în perioada septembrie – octombrie 2007 s-a efectuat o analiză al cărei scop a fost identificarea unui spaţiu corespunzător înfiinţării unui incubator de afaceri în judeţul Mureş.

CJ Mureş a propus construirea unei clădiri noi, în incinta Parcului Industrial, în care firmele din cadrul incubatorului să îşi desfăşoare activitatea. În perioada mai – iulie 2008 a fost realizat studiul de fezabilitate pentru realizarea acestui obiectiv cu o suprafaţă construită de 750 mp.

Potrivit preşedintelui CJ Mureş, Lokodi Edita Emoke, incubatorul de afaceri este al patrulea de acest gen din ţară şi a fost una dintre condiţiile impuse în cadrul programului PHARE, prin care a fost construit Parcul Industrial Mureş.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata