INS: Câştigul salarial mediu nominal net, în creştere cu 4,9%, în martie, la 1.706 lei

Câștigul salarial mediu nominal net a fost, în martie, de 1.706 lei, în creștere față de luna precedentă cu 80 lei (4,9%), valorile cele mai mari fiind înregistrate în sectorul fabricării produselor din tutun (7.281 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (970 de lei), potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

În aceeași lună, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.356 de lei, cu 4,9% mai mare comparativ cu cel din februarie.

În sectorul bugetar, s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în domeniul învățământului (2,6%), în sănătate și asistență socială (1,7%) și în administrație publică (0,8%).

În raport cu evoluția prețurilor de consum, indicele câștigului salarial real pentru luna martie 2014, față de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 104,9%.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 127%, cu 6 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna februarie 2014.

În luna martie 2014, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă, tichete cadou și de vacanță), realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net au fost: 56,6% în fabricarea produselor din tutun, între 15% și 20% în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, extracția petrolului brut și a gazelor naturale; între 10% și 13% în activități de servicii anexe extracției, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), activități profesionale, științifice și tehnice, telecomunicații, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a, captarea, tratarea și distribuția apei.

Creșteri de între 8% și 9,5% s-au mai raportat, în martie, față de februarie, în activități de servicii administrative și activități de servicii suport, fabricarea băuturilor, industria metalurgică, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor.

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă, din activitățile sectorului economic, s-au înregistrat ca urmare a acordării de prime ocazionale în luna anterioară, a nerealizărilor de producție ori a încasărilor mai mici (funcție de contracte), a dificultăților financiare cu care s-au confruntat unele unități economice, precum și a angajărilor de personal cu câștiguri salariale mici.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în sectorul transporturilor pe apă (10,4%), în activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei, fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite (între 4,5% și 9%), în activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio și activități de editare muzicală, activități de difuzare și transmitere de programe), transporturi aeriene (între 2% și 3%).

Comparativ cu luna martie 2013, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,5%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 104,4%.

INS precizează că, în cursul anului, se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata