INS: Vânzările de produse nealimentare au contribuit la creşterea cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul, în 2013

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, în decembrie 2013, atât ca serie brută (6,7%), cât şi ca serie ajustată (4,8%), comparativ cu aceeaşi lună din anul anterior 2012, arată datele provizorii ale Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate luni.

Potrivit sursei citate, în ultima lună din anul trecut, creşterea cu 6,7%, ca serie brută, s-a datorat creşterilor la vânzările de produse nealimentare (+11,4%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,6%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+3,2%).

Totodată, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna decembrie 2013, comparativ cu luna decembrie 2012, a înregistrat o creştere cu 4,8%, datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+9,1%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+3,0%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2,3%).

La nivel comparativ anual, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a consemnat o creştere cu 0,5%. Cifrele pozitive au fost posibile datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+3,6%). La polul opus, scăderi s-au înregistrat la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-3,6%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-0,1%).

În ceea ce priveşte cifra de afaceri ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în anul anterior, s-a înregistrat o creştere cu 0,4%, vânzările de produse nealimentare contribuind la acest trend (+3,7%).

Scăderi s-au consemnat la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-3,3%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-0,3%).

Conform INS, în luna decembrie 2013, comparativ cu noiembrie 2013, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută (+7,2%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (+0.6%).

În mare parte, majorările volumului cifrei de afaceri s-au datorat vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+24,6% brut/+0,9% ajustat) şi vânzărilor de produse nealimentare (+6,3%/0,1%).

Pe de altă parte, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 13,9%, ca serie brută, şi cu 0,3% ca serie ajustată, în decembrie 2013, faţă de noiembrie acelaşi an.

Sursa datelor o constituie capitolul cifra de afaceri (CA) din cercetarea statistică lunară privind indicatorii pe termen scurt în servicii (SERV TS), în conformitate cu Regulamentele Consiliului European, Parlamentului European şi Comisiei Europene cu privire la statisticile pe termen scurt.

Datele se colectează de la circa 1.519 operatori economici cu activitate principală de comerţ cu amănuntul, iar eroarea maxim admisă a estimaţiilor este de +/-3%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata