Institutul Revoluţiei Române: 1.166 de persoane au murit în Decembrie 1989

24

În evenimentele din decembrie 1989 au murit 1.166 de persoane, potrivit rezultatelor cercetărilor Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD) comunicate, joi, în cadrul unei conferințe publice.

La evenimentul „Statistica victimelor Revoluției Române — Adevăruri și interpretări noi privind victimele Revoluției Române din decembrie 1989” au participat Alexandru Grigoriu și Constantin Corneanu, cercetători IRRD, și Ion Calafeteanu, director general adjunct al institutului.

Potrivit acestora, victimele din timpul Revoluției nu au apărut doar ca urmare a represiunii regimului comunist. Acestei cauze i se alătură și „nedeplin elucidatul fenomen terorist”.

De asemenea, un număr foarte mare de victime a apărut și pe fondul unei lipse de profesionalism a unora dintre cei care gestionau acest context.

Alexandru Grigoriu a spus că pentru cei care studiază ce s-a întâmplat în acea perioadă este uneori greu să gestioneze victimele în funcție de coordonatele geografice.

El a explicat că au existat victime care au fost înregistrate nu în localitatea în care au fost împușcate, ci în orașul în care au fost duse la spital, în timpul evenimentelor.

Cercetătorul a precizat totodată că au existat greșeli de scriere a numelor din partea celor care au gestionat situația.

Potrivit statisticilor IRRD, intervalul 17-22 decembrie 1989 s-au înregistrat 271 de martiri, 22-25 decembrie — 715, după 25 decembrie au fost înregistrate 113 victime, iar fără dată exactă au fost înregistrate alte 67. Astfel, în total, Revoluția din 1989 a avut în total 1.166 de victime în orașele declarate martir: Alba Iulia, Arad, Brașov, Brăila, București, Buzău, Caransebeș, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Cugir, Hunedoara, Lugoj, Reșița, Sibiu, Târgoviște, Târgu Mureș, Timișoara. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News