Isărescu: Ajustarea deficitului extern, prioritatea BNR în 2009

Prioritatea acestui an pentru România este ajustarea deficitului extern, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, la o conferinta pe teme economice.

“Noi la Banca Nationala spunem ca prioritatea acestui an este ajustarea deficitului extern. Am spus asta si la intâlnirea cu premierul la BNR. Am avut un mare grad de crestere economica care s-a facut cu bani extern.

Când am spus ca deficitul extern este nesustenabil ma refer la marimea cifrelor. Am reusit sa ajungem de la un nivel de 14% in 2007, la 13,5% in 2008, si asta nu este usor.

La corectia deficituluim extern suntem inca sub optim. Suntem intr-o corectie excesiva, din aceasta cauza aceasta se reflecta si in PIB. O corectie de 8% din PIB este enorma si de aceea tipa sectorul privat, ca il doare foarte tare.

Aceasta corectie excesiva vine si din criza externa. Suntem sub optim si din cauza ca nu putem utiliza si politica fiscala”, a explicat guvernatorul BNR.

Fac un apel sa dicutam cu mare responsabilitate modul in care vom elibera fondurile din rezerva BNR, a spus Irasercu, referindu-se la recenta decizie a Consiliului de Administratie de a reduce la 9% dobânda de politica monetara si a nivelului rezervelor minime obligatorii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata