Isărescu: Politicile economice au fost neadecvate

Guvernatorul Băncii Nţionale, Muguir Isărescu, a apreciat miercuri, 26 mai, că în România politicile economice au fost neadecvate, după declanşarea crizei.

‘De la declanşarea crizei, politicile economice au fost neadecvate. Politicile economice şi fiscale au fost politici prociclice’, a spus Isărescu.

Acesta a arătat că politica monetară a fost în schimb anticiclică, cu efecte pozitive, dar a spus că în pofida măsurilor luate de BNR, bancherii tot au găsit soluţii să dea credite, externalizând împrumuturile şi au dat credite inclusiv în valută.

Isărescu a subliniat că politica monetară nu este suficientă ca măsură anticiclică şi a subliniat că politicile structurale au fost amânate în România după intrarea în Uniunea Europeană, ceea ce a fost o greşeală.

Guvernatorul a atras atenţia supra lejerităţii cu care este privită de unele cercuri problema deficitului bugetar.
Uşurinţa cu care se tratează problema deficitelor bugetare, ca şi cum banii ar fi aici după colţ, i-aş invita pe aceştia să arate de unde să luăm banii’, a spus Isărescu.

Vorbind despre colectare şi piaţa muncii, Mugur Isărescu a dat exemplul celor care trăiesc în mediul rural din ajutoare sociale.

‘Cei care primesc ajutoare în zona rurală nu pot fi incluşi pe o listă de muncă, pentru că le sunt tăiate ajutoarele sociale. Atunci ei trebuie să lucreze, să nu spun la negru, ci trebuie să lucreze neînregistraţi pentru a avea venituri corespunzătoare’, a arătat Isărescu.

România are programe sociale nesustenabile financiar, în condiţiile în care legislaţia în acest domeniu descurajează activitatea economică şi încurajează evaziunea fiscală, a mai declarat Mugur Isărescu.
‘Avem programe sociale nesustenabile financiar. Am atras atenţia să nu se mai tragă de România pentru că riscăm să ne prăbuşim. Legislaţia în acest domeniu (asigurările sociale, n.r) descurajează activitatea economică şi încurajează evaziunea fiscală’, a afirmat Isărescu.

Potrivit unui raport prezentat de către oficialul BNR, bugetele de asigurări sociale sunt puternic dezechilibrate.

‘Raportul dintre contributorii la bugetul asigurărilor sociale şi beneficiarii de pensii sociale s-a deteriorat continuu, de la 2,2 plătitori la un beneficiar, în 1990, la 0,8 plătitori la un beneficiar, în 2009. Cifrele sunt dramatice’, a subliniat Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu a participat la Forumul Financiar 2010, de la Bucureşti.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata