KazMunayGaz vrea să plătească 100 milioane dolari din datoria Rompetrol către statul român

Compania KazMunayGaz vrea să plătească 100 de milioane de dolari din datoria de 2,4 miliarde lei (aproape 600 de milioane de euro) a companiei Rompetrol către statul român, a declarat marţi, 29 iunie, într-o conferinţă de presă, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

‘Ultima cifră vehiculată de domniile lor este de 100 de milioane dolari. În buget este trecută o datorie de 2,4 miliarde lei. Deocamdată, legea nu îmi permite să accept. Potrivit legii, ce nu se plăteşte se converteşte în acţiuni. Nu sunt de acord, dar asta spune legea’, a afirmat oficialul MFP, care a adăugat că nu se poate ajunge în acest caz la executare silită.

El a precizat că pentru restul sumei datorate, KazMunayGaz nu are nicio propunere.

Grupul Rompetrol, deţinut de KazMunayGaz din Kazahstan, trebuie să ramburseze 2,4 miliarde de lei în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, acoperite printr-o emisiune de obligaţiuni de stat în anul 2003.

Cel mai mare împrumut dat de statul român unei companii private, obligaţiunile Rompetrol Rafinare, ajunge la scandenţă în septembrie 2010. În octombrie 2003, Guvernul de atunci a convertit în obligaţiuni datoriile istorice ale Petromidia, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, acţionarul majoritar al grupului Rompetrol fiind în acel moment omul de afaceri Dinu Patriciu. În septembrie 2007, Patriciu a vândut pachetul majoritar de acţiuni al Rompetrol către grupul KazMunayGaz din Kazahstan.

Prevederile Ordonanţei din 2003 şi cele din Legea din 2005 prin care a fost adoptată oferă mai multe opţiuni emitentului, respectiv companiei Rompetrol Rafinare, printre care şi conversia obligaţiunilor în acţiuni.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata