Laszlo Borbely: În urma controalelor au fost aplicate amenzi în valoare totală de 38 milioane lei

Sancţiunile aplicate de la începutul anului de către Garda Naţională de Mediu, Apele Române, Romsilva şi inspectoratele teritoriale silvice totalizează circa 38 milioane de lei, a declarat ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely.

Astfel, Garda Naţională de Mediu a efectuat 21.133 inspecţii, dintre care 17.387 în domeniul protecţiei mediului şi 3.764 în domeniul habitatelor naturale, biodiversităţii şi ariilor protejate. Au fost aplicate 1.995 amenzi, în cuantum de 26,14 milioane lei. Totodată, au fost date trei dispoziţii de încetare a activităţii, au fost înaintate 29 de propuneri de suspendare a autorizaţiei de mediu şi au fost făcute şase sesizări penale.

Apele Române şi-au planificat 7.400 de controale, până în prezent fiind realizate aproximativ 3.800. În privinţa sancţiunilor, ministrul Borbely a spus că cele 78 de amenzi aplicate totalizează 2,394 milioane lei, fiind întocmite şi nouă dosare penale.

Referitor la controalele Romsilva legate de paza pădurilor, datele Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP) arată că, de la începutul anului şi până în prezent, din pădurile statului s-au furat 3.128 metri cubi de material lemnos, alţi 1.162 metri cubi dispărând din pădurile private administrate de regie în baza unor contracte încheiate cu proprietarii. Toate aceste cantităţi, neputând fi justificate, au fost imputate personalului silvic.

În perioada menţionată, valoarea pagubelor din tăieri ilegale şi păşunat abuziv a totalizat 1,6 milioane lei – pentru proprietatea publică a statului şi de 0,996 milioane lei – pentru proprietăţile private.

Din 5.531 de controale, sancţiunile aplicate de Direcţia de Inspecţii Silvice şi Cinegetice şi de către Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) au totalizat 0,952 milioane lei, un rezultat ‘nemulţumitor’, a apreciat ministrul Borbely.

Oficialul MMP a mai spus că la ITRSV urmează să se facă o ‘reducere drastică de personal’, de circa 30 la sută, numărul angajaţilor în zonele administrative fiind ‘umflat’.

Pentru a sugera amploarea ilegalităţilor, ministrul Mediul a dat exemplul controalelor din judeţul Constanţa în urma cărora, la doar doi operatori economici, au fost efectuate confiscări contravalorice în sumă totală de peste 1,52 milioane lei, corespunzător unei cantităţi de 4.390 metri cubi de cherestea.

Nu înţeleg ce se întâmplă de nu vede nimeni aceste ilegalităţi, nici oamenii de acolo şi nici autorităţile locale’, a spus ministrul Borbely, referindu-se şi la cele peste 200 de balastiere care, mai mult sau mai puţin ilegal, funcţionează în toată ţara.

Laszlo Borbely a mai arătat că, atunci când se fac controale, inspectorii găsesc doar utilajele părăsite în balastiere şi nimeni nu ştie ale cui sunt. ‘Ar trebui poate să le ridicăm’, a spus în încheiere ministrul Mediului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata