Legea berii, un act normativ necesar pentru producătorii autohtoni

 Legea privind aprobarea unor măsuri financiare pentru întreprinderile mici şi mijlocii din industria berii este necesară, având în vedere particularităţile acestei industrii, susţine preşedintele Patronatului Societăţilor Independente Producătoare de Bere din România, Nazmi Dugan.

„Ca în toate sectoarele economiei, şi în acest sector există marile grupuri multinaţionale şi societăţile în majoritate de tip IMM ce se afla în concurenţă cu acestea. Dar, spre deosebire de alte sectoare, la nivelul UE în sectorul berii s-a produs o delimitare legislativă, în funcţie de capacităţi de producţie a acestor două grupe de societăţi.

Astfel, pentru capacităţi de până la 200.000 hectolitri/an există categoria în majoritate de tip IMM din industria berii, iar peste 200. 000 hectolitri/an sunt societăţile mari, în majoritate grupuri multinaţionale.

 Departajarea dintre aceste două categorii s-a făcut la nivelul UE prin diferenţierea accizelor în sensul că, societăţile de capacitate sub 200.000 hectolitri/an plătesc până la 50 la sută din acciza suportată de societăţile mari (peste 200.000 hectolitri/an).

 Acest sistem a permis ca în UE, în ţări ca Germania, Belgia, Anglia, Austria sa existe sute de societăţi de tip IMM alături de cele câteva societăţi mari, în special grupuri multinaţionale”, precizează reprezentanţii patronatului, într-un comunicat de presă.

Producătorii autohtoni de bere susţin că aceste măsuri s-au luat în România la 1 ianuarie 2005, când nivelul accizei la societăţile mici a ajuns la 58 la sută din nivelul plătit de societăţile mari, realizându-se, practic, încadrarea în recomandările Directivei 83/1992 a CEE.

Potrivit PSIPBR, aprobarea Legii berii evită ca societăţile mari, în special multinaţionale, a căror tactică s-a bazat pe cumpărarea de societăţi comerciale româneşti din industria berii ca apoi să le închidă, cum e cazul:

 •  Bere Reghin,
 • Bere Griviţa,
 • Bere Arad,
 •  Bere Piteşti,
 • Bere Azuga,
 • Bere Haţegana,
 • Bere Blaj

– societăţi de mare tradiţie în industria berii din România – sau, prin promovarea unei legislaţii dezavantajoase societăţilor mici, să nu obţină monopolul asupra pieţei româneşti de bere cu efecte dezastruoase şi asupra consumatorului roman.

Patronatul Berii susţine că industria autohtonă de bere asigură locuri de muncă, dar şi alocaţii bugetare pentru administraţiile locale, menţinerea industriei de orizontală care furnizează materiile prime produse în ţară.

„Lipsa unei legislaţii corecte a făcut ca, din 125 de societăţi producătoare de bere existente în anul 1994 (18 milioane de hectolitri bere), la 31 decembrie 2009 să rămână numai 10, iar din aceste societăţi cu capacitate sub 200.000 hectolitri/an să funcţioneze în prezent doar cinci. Menţionăm că societăţile care fac subiectul acestui act normativ, ocupă 0,5 la sută din piaţa berii din România”, se menţionează în comunicat.

Citește și
4 Comentarii
 1. psipbr spune

  Bravo! Este o lege corecta, votata in final dupa mai bine de 5 ani!

 2. Nazmi DUGAN spune

  Aceasta lege deschide o noua perspectiva revigorarii industriei locale de bere, caci de ea vor beneficia societati precum Bere Trei Stejari, Bere Satu-Mare, Bere Galalati,Bere Robema ceea ce arata ca acesta industrie nu a murit, alaturi de aceste fabrici existand si alte precum Albrau Onesti, Bermas Suceava. Totodata acesata lege salveaza nu numai un nucleu de fabrici locale, ci si industriile conexe ( materii prime: orz, orzoaica, hamei, materiale: capse, sticle, navete, enzime).

 3. ROBEMA spune

  Ajutorul de stat nu înseamnă o pomană. Ajutorul de stat, aşa cum este el conceput, înseamnă un nou tip de comportament al companiei care trebuie să vină cu plan de restructurare, care trebuie să vină cu schimbări radicale în management, care trebuie să vină cu îmbunătăţiri de comportament pe piaţă. Ajutorul de stat est…e, de fapt, schimbarea mentalităţilor şi noi trebuie să fim aceia care să dăm gir acestui tip de nou comportament într-o ţară care va deveni membră

 4. Solomon spune

  Este o decizie corecta!
  Un act de justitie pentru micii berari. Din pacate mult prea tarziu!
  Este posibil o revenire, dar eu ma indoiesc!
  Pacat!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata