Licitaţia câştigată de Ocolul Silvic Gheorghieni s-a derulat corect

Licitaţia prin care Ocolul Silvic Gheorghieni a câştigat administrarea unei suprafeţe de 135.000 hectare de arii protejate de pe raza judeţului Mureş a fost una corectă, iar dacă Direcţia Silvică Mureş nu a venit cu un proiect solid nu este problema mea, a declarat marţi (27 aprilie 2010) Laszlo Borbely, ministrul Mediului, în cadrul audierilor din Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupţiei şi pentru Petiţii din Camera Deputaţilor.

‘Licitaţia a fost corectă. Nu a fost niciun fel de suspiciune nici atunci, nici după. Dacă Direcţia Silvică Mureş nu a fost în stare să vină cu un proiect solid, nu este problema mea. Eu stau drept în faţa oricui faţă de corectitudinea licitaţiei care a avut loc. În cazul unei licitaţii sunt două lucruri diferite: unul, atunci când vine cineva depune un dosar pentru concurs cu toate actele în regulă, iar al doilea legat de punctaj – ori ai acele documente care sunt lipsă, ori nu. La contestaţie nu se mai pune problema revenirii cu actele lipsă’, a explicat Borbely.

Oficialul a adăugat că ‘dacă vine cineva, respectă regulile unei licitaţii şi câştigă pe bune, atunci e normal să fie refuzată contestaţia, aşa cum s-a întâmplat în cazul Ocolului Silvic Gheorghieni’. ‘Legea nu interzice ca o zonă de arii protejate să fie administrată din altă parte’, a menţionat Laszlo Borbely.

Întrebat de ce o suprafaţă de 135.000 de hectare a revenit în administrarea unui Ocol Silvic privat, ministrul Mediului a menţionat că legea nu face diferenţa între entităţile private şi cele de stat. ‘Avem obligaţia să dăm aceste arii protejate în administrare.
Nu mai merge cu experimente. Noi nu facem niciun fel de distincţie între Ocoalele Silvice private şi cele de stat, pentru că sunt entităţi private care administrează încă din 2001 suprafeţe importante într-un mod profesionist. În contractul de administrare a acestei arii protejate /135.000 hectare arii protejate din judeţul Mureş, n.r./ sunt stipulate o serie de condiţii ferme’, a subliniat Borbely.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a fost audiat în urma plângerilor depuse de către prefectul judeţului Mureş, Marius Paşcan, la mai multe instituţii, având ca obiect nereguli în preluarea în administrare a ariilor naturale protejate din fondul forestier al judeţului Mureş de către Ocolul Silvic Gheorghieni. Ocolul Silvic Gheorghieni administrează, la ora actuală, 135.000 de hectare de pădure aparţinând judeţului Mureş.

Paşcan spera, la una dintre audierile anterioare, că în urma controlului Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), ce va fi efectuat peste câteva luni, să poată fi invalidat contractul atribuit ocolului silvic din judeţul vecin. Luna trecută, reprezentantul prefecturii Mureş declara că nu i se pare normal ca fondul forestier din judeţ să fie administrat de către un ocol silvic privat din Harghita.

‘Din punctul meu de vedere, motivul pentru care a fost depunctată Direcţia Silvică Mureş, capacitatea ştiinţifică, nu ţine deloc la mine. Acolo a pierdut Directia Silvică din punctaj, la  acel  criteriu. Direcţia afirmă că nu are un specialist ştiinţific, pentru că organigrama nu cuprinde un specialist pe acest domeniu, asta nu înseamnă că nu au o cercetare ştiinţifică pentru că au colaborat cu academia, Agenţia Naţională de Mediu, oricând ar fi putut să probeze colaborarea cu aceste instituţii’, declara, în martie, Marius Paşcan.

Ministrul Mediului a justificat punctarea slabă obţinută de Direcţia Silvică Mureş prin faptul că este vorba despre arii protejate care necesită o serie de responsabilităţi.
În cadrul Comisiei de Cercetare a Abuzurilor, au fost audiaţi, până în prezent, directorii Regiei, şeful Gărzii Naţionale de Mediu şi reprezentantul comisiei care a certificat câştigarea de către Ocolul Silvic Gheorghieni a celor 135.000 de hectare din aria protejată a judeţului Mureş. Un prim bilanţ al activităţii Ocolului Silvic Ghorghieni se va face cel târziu în luna august, după şase luni de la semnarea contractului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata