Liderii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie au renunţat la greva generală anunţată pentru miercuri, 5 mai

„În urma discuţiilor avute azi, am conchis în felul următor: cei de la Ministerul Muncii şi de la Ministerul Finanţelor îşi vor retrage Ordinul 32/42 din 11 ianuarie 2010, se va abroga acest ordin (…) Am suspendat greva până la finalizarea acestor angajamente.

Dacă aceste angajamente nu se realizează, după 21 mai să vă aşteptaţi la grevă”, a declarat preşedintele FNSA, Valer Suciu, în urma discuţiilor purtate marţi, 5 mai, la Ministerul Justiţiei (MJ), cu reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Finanţelor, Justiţiei şi ai Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

Valer Suciu a afirmat că se vor stabili nişte termene pentru finalizarea centralizării unor date privind reîncadrarea personalului din administraţia publică, după care se va emite un act normativ, prin care să se echilibreze veniturile salariale, astfel încât salariaţii din administraţia locală să nu aibă pierderi ale veniturilor salariale în 2010.

Potrivit lui Suciu, termenul pentru centralizarea datelor este 21 mai.

„Salariile din 2010 trebuie să aibă corespondent în salariile din decembrie 2009, la ora actuală sunt diminuate salariile, prin reîncadrările făcute şi prin efectele acelui Ordin 32/42 s-a ajuns la diminuări salariale până la 45 la sută”, a afirmat preşedintele FNSA.

El a menţionat că diminuările salariale au început cu lunile martie-aprilie şi că unii salariaţi care au pierdut la salarii trebuie să-şi recupereze acele sume. Întrebat dacă se vor da banii retroactiv, Valer Suciu a răspuns afirmativ, precizând că banii vor fi primiţi începând de la sfârşitul acestei luni.

Suciu a mai spus că la întrevederea avută la Ministerul Justiţiei nu s-a discutat despre disponibilizări.
„Dacă aceste disponibilizări apar înainte de finalizarea centralizării acelor date, înainte de 21 mai, greva generală va fi reluată”, a afirmat preşedintele FNSA.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii Valentin Mocanu a spus că s-a semnat un document prin care partea sindicală acceptă să suspende acţiunile de protest.

„Au solicitat anularea Ordinului 32/42 şi considerăm mult mai important în acest moment realizarea unei baze de date cu privire la modul în care s-au făcut încadrările, astfel încât să putem să facem o analiză foarte exactă asupra a ceea ce s-a întâmplat în urma aplicării Legii/330”, a afirmat Mocanu.

El a menţionat că trebuie realizată această bază de date în care se va analiza modul în care s-a făcut reîncadrarea, care au fost elementele de salarizare existente pe 31 decembrie 2009 şi care nu au mai fost preluate.

„Vom vedea ce se întâmplă, care este dimensiunea acestei probleme, care sunt motivele ce au condus la eliminarea acelor elemente de salarizare, multe dintre ele reamintesc fiind considerate de către Curtea de Conturi ca fiind acordate în afara legii”, a declarat secretarul de stat.

În opinia sa, această analiză de care toată lumea are nevoie va constitui un fundament foarte solid.

„Slavă Domnului că nu avem grevă, slavă Domnului că avem organizaţii sindicale cu care se poate sta la masa discuţiilor şi purta un dialog constructiv”, a adăugat Valentin Mocanu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata