Limitarea despăgubirilor pentru foştii deţinuţi politici, publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul plafonează la 10.000 de euro despăgubirile pentru persoanele care au fost persecutate de regimul politic din România a fost publicată, joi, în Monitorul Oficial.

Plafonul de plată va fi de 10.000 de euro, pentru cei care au fost condamnaţi politic sau care au făcut obiectul unor măsuri administrative cu caracter politic. Soţul/soţia şi descendenţii de gradul I ai celor persecutaţi vor primi maximum 5.000 de euro, iar descendenţii de gradul II până la 2.500 de euro.

De asemenea, OUG menţionează că la stabilirea cuantumului despăgubirilor, instanţa de judecată va lua în considerare durata pedepsei privative de libertate, perioada de timp scursă de la condamnare şi consecinţele negative produse în plan fizic, psihic şi social.

Totodată, noul act normativ suspendă pentru doi ani emiterea titlurilor de plată, valorificarea titlurilor de despăgubire emise de Comisia centrală pentru stabilirea despăgubirilor, conform Legii 247/2005. Astfel, despăgubirea urmează a se realiza doar prin conversia în acţiuni la Fondul Proprietatea.

Persoanele care au optat deja pentru titlurile de plată, dar acestea nu au fost emise de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, vor putea opta pentru conversia titlurilor de despăgubire în acţiuni emise de Fondul Proprietatea, a menţionat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Pe de altă parte, persoanele care nu îşi exprimă opţiunea vor primi titluri de plată după expirarea perioadei de suspendare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata