Lista plantelor şi substanţelor dăunătoare va fi completată

Senatorii au aprobat, în plenul de joi (8 aprilie 2010) OUG nr. 6/2010 care modifică Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, precum şi Legea 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope în sensul includerii unor noi plante şi substanţe în categoria droguri de risc sau care sunt dăunătoare sănătăţii.

În favoarea adoptării Ordonanţei s-au pronunţat 69 de senatori, împotrivă doar 7, legea fiind organică. Potrivit raportului de admitere a proiectului de lege, iniţiativa Guvernului a fost motivată de apariţia în România a unor magazine care comercializează o serie de produse ce au în componenţă plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive, ‘deosebit de periculoase pentru sănătate’ şi care nu erau cuprinse în anexele celor două legi amintite mai sus, fiind considerate ‘droguri legale’.

Potrivit secretarului de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, Cezar Irimia, Ordonanţa simplifică şi maniera în care urmează a fi completate pe viitor listele cu substanţe şi plante interzise. ‘Lista este actualizată la propunerea MS, prin Hotărâre de Guvern. Procedeul devine mult mai simplu’, a explicat Irimia.

În timpul dezbaterilor din plenul Senatului, preşedintele comisiei pentru agricultură, senatorul PSD Petru Daea, a reclamat faptul că în proiectul de lege sunt indicate anumite plante fără să fie specificate şi substanţele pe care le conţin. De asemenea, acesta s-a arătat nemulţumit că modificarea celor două legi vine din partea Ministerului Sănătăţii.

‘Atrag atenţia reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii că nu pot conduce sistemul fără o colaborare cu Ministerul Agriculturii. Legea 143 este în armonie cu cerinţele Comisiei Europene, fiind o lege promovată de specialiştii din Ministerul Agriculturii. Cei care azi ne explică care sunt plantele psihotrope, doctorii, nu le pot recunoaşte pe câmp.
O recunoaştere morfologică a plantelor o poate face doar specialistul agricol. (…) Mâine am putea spune că şi porumbul are ceva dacă un nemernic îl stropeşte cu anumite substanţe dăunătoare sănătăţii. S-ar putea să facem mai mult rău decât bine’, a spus acesta, precizând că în ciuda aspectelor semnalate va vota Ordonanţa.

Senatorul PSD Titus Corlăţean a subliniat faptul că, în opinia sa, elaborarea de liste cu plante şi substanţe dăunătoare este ‘necesară, dar nu suficientă’, el solicitând reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii să fie prezentate, la o dată viitoare, informaţii exacte privind strategia de ansamblu, aspectul finanţării şi resursele alocate, precum şi date privind actualul statut al Agenţiei Naţionale Antidrog.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a ţinut să adauge că tema plantelor şi substanţelor dăunătoare sănătăţii este una ‘sensibilă şi importantă’, arătându-se mulţumit că grupurile parlamentare au găsit un consens în sprijinirea adoptării Ordonanţei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata