Managerii prognozează scăderi de personal în perioada iulie – septembrie 2009

Managerii societatilor comerciale românesti sunt de parere ca in perioada iulie – septembrie se va inregistra o scadere moderata a activitatii atât in industria prelucratoare si in sectorul de constructii, cât si in comertul cu amanuntul si servicii, in raport cu cele 3 luni anterioare, se arata intr-un comunicat remis marti de catre Institutul National de Statistica (INS).

În conformitate cu standardele statistice, este considerata ca fiind “moderata” o scadere intre -6 si -15%.

Conform previziunilor managerilor, cele mai mari scaderi se vor inregistra la numarul personalului, respectiv cu – 22 pâna la – 63% in industria prelucratoare, cu – 20% in constructii si cu – 13% in domeniul serviciilor.

În industria prelucratoare, managerii care au raspuns in cadrul anchetei de conjunctura din luna iulie 2009 preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o diminuare a volumului productie i cu -13%, sold conjunctural.

Numarul de salariati va scadea mult mai pronuntat, respectiv cu -22% pe ansamblul industriei prelucratoare, scaderea fiind mult mai mare (-30%) in intreprinderile foarte mari, respectiv cele cu minimum 500 salariati.

Scaderea este diferentiata si pe domenii in cadrul industriei prelucratoare, in metalurgie si alte activitati industriale, precum fabricarea de masini, utilaje si echipamente, managerii prognozând scaderi ale numarului de personal cu -63, -44 si, respectiv, -43%.

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza, in continuare, o tendinta de stabilitate in urmatoarele 3 luni (sold conjunctural 1%).

Potrivit estimarilor din luna iulie 2009, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele 3 luni, o tendinta de scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -11%), precum si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -15%).

Managerii din constructii estimeaza o scadere cu – 20% a numarului de salariati, iar preturile lucrarilor de constructii sunt preconizate a inregistra o relativa stabilitate (sold conjunctural ±2%).

În luna iulie 2009, managerii din sectorul de comert cu amanuntul au estimat o scadere cu – 8% a activitatii economice pentru urmatoarele 3 luni, volumul total al vânzarilor de marfuri reducându-se cu -5%.

Volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri va avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -8%), iar angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, un trend descendent al numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -13%).

Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vânzare cu amanuntul se vor inscrie pe o curba ascendenta cu ±11%.

Cererea de servicii, reflectata in cifra de afaceri a societatilor comerciale, va cunoaste o scadere moderata, cu -8%, iar numarul de salariati va scadea de aproape doua ori mai mult (sold conjunctural -15%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vânzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural ±1%).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata