În Europa de Est redresarea a continuat în trimestrul 4 din 2009

Economiile Cehiei, Ungariei, României şi Slovaciei au continuat probabil să se redreseze în trimestrul al patrulea, în condiţiile în care cererile mai mari la export au potenţat producţia din regiune, potrivit unor sondaje elaborate de economişti şi citate de agenţia de presă americană Bloomberg.

Conform unor studii separate ale agenţiei menţionate, contracţia din Ungaria a încetinit la un procent anual de 5%, de la 7,1%, în trimestrul al treilea, declinul din Cehia s-a atenuat la 2,7% faţă de 4,1 la sută, economia României s-a contractat cu 6 procente, după 7,1%, scăderea din Slovacia a fost de 4,1% după 4,8%.
Fostele ţări comuniste, în prezent membre ale Uniunii Europene (UE), mizează pe o cerere restabilită pe pieţele Europei Occidentale, printre care Germania şi Franţa, care să ajute la redresarea economiilor lor.

Cea mai rea recesiune globală de după al doilea război mondial a împins toate ţările din UE, cu excepţia Poloniei, în recesiune, anul trecut. “Am trecut de la situaţia din urmă cu un an, când regiunea a fost într-o cădere liberă, la cea prezentă, în care este în linii mari stabilizată şi există unele semne că activitatea economică se reface”, a declarat într-un interviu telefonic, la 11 februarie, Neil Shearing, ecomomist cu sediul la Londra, la “Capital Economics Ltd.”.

“Problema este dacă acest lucru va fi durabil”, a precizat el. Ţările din regiune, printre care Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Lituania şi Slovacia, şi-au corectat în sus previziunile economice pe 2010, luna trecută.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a ridicat estimarea sa privind creşterea PIB-ului pentru 30 de state europene emergente în care investeşte, la 3,3% de la 2,5%.

Bulgaria poate declara vineri că economia sa s-a îmbunătăţit pentru prima dată din al doilea trimestru al anului 2008, aşa cum a arătat un studiu separat. Este posibil ca PIB-ul acestei ţări să fi scăzut în al patrulea trimestru cu 4,8% anual, după o scădere cu 5,4% în cele trei luni anterioare, potrivit unei estimări medii făcute de opt de economişti intervievaţi de Bloomberg.

Ungaria şi România, care au apelat la Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru planuri de salvare, şi-au sacrificat creşterea pentru a îndeplini obiectivele de reducere a cheltuielilor stabilite drept condiţii pentru acordarea împrumuturilor de urgenţă şi au rămas în recesiune în trimestrul al treilea, în timp ce PIB-ul Cehiei şi Slovaciei a crescut comparativ cu cele trei luni anterioare.

“Este posibil ca Ungaria să fi ieşit din recesiune în al patrulea trimestru, deşi, având în vedere reducerea în curs a cheltuielilor fiscale, scurgându-se spre gospodăriile populaţiei, şi creşterea şomajului, se poate constata că oscilează în cadrul şi în afara ei,” a scris într-un email de răspuns la întrebările puse de Bloomberg, Peter Attard Montalto, un analist cu sediul in Londra, de la “Nomura International plc”.

Ungaria şi-a îmbunătăţit previziunile privind PIB-ul pentru acest an la o contracţie de 0,3% de la 0,6%, în ultima lună. Slovacia estimează în prezent o creştere de 2,8% pentru anul 2010, comparativ cu 1,9% anterior, potrivit declaraţiilor făcute la 10 februarie de Ministerul slovac de Finanţe.

Recuperările din Ungaria şi România ar putea eşua dacă pachetul de măsuri de stimulare pe pieţe de export-cheie se atenuează iar condiţiile de creditare strânse continuă să prevaleze în cele două ţări cu cele mai înalte rate ale dobânzii din UE, a afirmat Shearing. Standardul de performanţă al României este de 7%, iar al Ungariei este de 6%.

Republica Cehă, cu rata sa de 1%, care este în conformitate cu cea a zonei euro, şi Slovacia, care a adoptat moneda comună a UE anul trecut, sunt într-o poziţie mai bună pentru a canaliza credite spre economie dacă perspectivele de export nu ar fi la nivelul aşteptărilor, a mai spus expertul.
“Dacă economia globală dezamăgeşte, va fi un proces laborios lent pentru Ungaria şi România, care sunt foarte dependente de exporturi”, a mai spus spus Shearing. “Polonia în special, dar şi Republica Cehă şi Slovacia pot avea o anvergură mai mare a creşterii bazate pe cererea internă.”

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata