Marian Sârbu: Sunt nevoit să plec din partid

Fostul ministru al Muncii Marian Sârbu a anunţat vineri (26 februarie 2010) după întâlnirea cu preşedintele PSD, Victor Ponta, că pleacă din partid, motivând că nu se mai regăseşte în politica socială a partidului.

”Din păcate, după 16 ani de prezenţă în PSD, sunt nevoit să părăsesc acest partid, cu toate regretele care se află în spatele unei astfel de decizii… Sunt şi anumite elemente de linie strategică cu care nu sunt de acord, dar în orice caz, principala mea nemulţumire rămâne legată de situaţia destul de suspicioasă, o stare de neîncredere în partid, în care eu, personal, din punct de vedere tehnic, nu pot să lucrez.

Nu aş putea să am eficienţă în domeniul acesta social, de care mă ocup de 16 ani în partid, în condiţiile în care uneori, chiar din partea unora din colegi din partid, mi se cere să fiu împotriva propriilor mele idei”, a spus Sârbu.
El a adăugat că a purtat o discuţie foarte ”calmă” cu preşedintele PSD, Victor Ponta, în timpul căreia i-a prezentat opiniile sale în legătură ceea ce s-a întâmplat în ultimul an.

Sârbu a apreciat că, din multe puncte de vedere, legile promovate în timpul în care a fost ministru al Muncii, unele legi, cu precădere legea salarizării, legea pensiilor, s-au situat, adeseori, într-o anumită contradicţie cu poziţia partidului.
În ceea ce priveşte alăturarea sa la grupul independenţilor din Parlament, Sârbu a declarat că, într-o proporţie importantă, decizia este foarte posibilă, adăugând că nu a discutat despre acest subiect cu Ponta.

”N-am discutat niciodată cu nimeni despre funcţii şi nu mă interesează astfel de funcţii de pe poziţii de negociere sau altfel de lucruri. De aceea, este posibil, în cazul în care acest grup al independenţilor ar constitui un nucleu pentru o nouă construcţie politică în care zona socială să aibă preponderenţă, probabil că aş reprezenta un element de coagulare a politicii sociale într-un astfel de grup”, a mai spus fostul lider PSD.

El a menţionat că PSD se află acum într-un proces de restructurare, iar Ponta, ca lider al partidului, are nevoie în continuare de ”noi aşezări interne”. ”Nu cred că are nevoie să facă promisiuni individuale sau personale şi nici nu i-am cerut aşa ceva. Ne-am limitat la o discuţie de principii şi, din multe puncte de vedere, cred că dumnealui a înţeles poziţia mea.

Sper ca partidul acesta să rămână în continuare principalul partid de stânga, dar personal nu cred că mai poate să acopere toată plaja de stânga, tot electoratul de stânga. Este şi motivul pentru care, de mai mult timp, am spus în partid că există riscul apariţiei unei construcţii politice care să substituie o parte din lipsa de preocupare pentru electoratul de stânga. Mă refer la salariaţii din domeniul privat, chiar la o parte dintre oamenii cu venituri foarte mici. Din păcate, n-am reuşit să transmitem semnalele cele mai bune”, a spus Sârbu.

El a mulţumit, totodată, oamenilor cu care a colaborat foarte bine în PSD, printre care, senatorul Miron Mitrea, care l-a adus în PSD, preşedintelui Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, pentru încrederea pe care i-a acordat-o în ”probabil cel mai performant Guvern de după 1990”, preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, pentru sprijinul ”discret, dar constant” şi fostului preşedinte al partidului Mircea Geoană, ”pentru colaborarea salubră pe care am avut-o cât timp a condus partidul”.

Totodată, el i-a urat succes noului lideral partidului, Victor Ponta. Sârbu a mai afirmat că a spus în forurile de conducere a PSD problemele pe care le-a sesizat la acest partid, însă ”toate celelalte probleme mai importante au acaparat aceste discuţii”. ”În orice caz, cred că este exagerata focalizarea pe o problemă de natură personală şi pe o decizie legată de un destin personal.
În afara elementelor de diferenţă care totuşi persistă în raporturile mele cu partidul, cred că există uneori şi obligaţia de curtoazie, de respect faţă de cei cu care ai lucrat ani şi ani”, a mai spus fostul ministru al Muncii.

În privinţa negocierii unei funcţii de ministru al Muncii cu actualul Guvern, Sârbu a precizat că nu a avut discuţii cu nimeni pe această temă. ”Vulgarizarea dezbaterii, a unei dezbateri, totuşi, de principii şi transformarea ei într-o dezbatere despre funcţii mi se pare de-a dreptul neconcludentă şi lipsită de substrat.
N-am avut discuţii cu nimeni pe aceste teme şi cred că este realmente frivol să vorbeşti despre înlocuirea unor miniştri sau chiar de moţiuni simple sau de cenzură la două luni după formarea Guvernului”, a spus fostul lider PSD.
El a afirmat că astfel de lucruri l-au deranjat în PSD şi a adăugat că, în luna decembrie, când i s-a propus funcţia, a cerut un punct de vedere partidului, PSD nefiind de acord cu intrarea sa în Executiv.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata