Măsurile pentru îndeplinirea ţintei bugetare au ajutat la deblocarea fondurilor de la FMI şi CE

Măsura – cheie luată de guvernul român, care a ajutat la deblocarea fondurilor din partea Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene, a fost cea referitoare la îndeplinirea ţintei bugetare, şi anume 5,9 la sută deficit bugetar, a declarat miercuri (27 ianuarie 2010) şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, într-o conferinţă de presă în care au fost prezentate concluziile misiunii de evaluare efectuate în ţara noastră.

„Am evaluat bugetul (de stat pe 2010 – n.r.) şi am remarcat consistenţa politicilor de a se ajunge la 5,9 la sută deficit bugetar. Măsura – cheie care a ajutat la deblocarea fondurilor şi din partea FMI şi din partea UE a fost îndeplinirea acestei ţinte bugetare. Noi, FMI, împărtăşim punctul de vedere al CE”, a afirmat Franks. Oficialul FMI a apreciat că 2009 a fost un an extrem de dificil din punct de vedere economic nu numai pentru România, ci şi pentru întreaga lume.

„Estimările noastre în acest moment arată că, în 2009, creşterea economică a fost de minus şapte la sută, dar, în tot ce am văzut numai în ultimul trimestru din 2009, creşterea economică negativă a fost mai mică şi câţiva indicatori principali indică faptul că această creştere economică ar putea să înceapă din primul trimestru al lui 2010”, a spus Jeffrey Franks.

În opinia acestuia, 2010 va fi, însă, un an slab din punct de vedere economic, dar dacă în cursul acestuia lucrurile vor evolua aşa cum FMI a anticipat, în 2011 se va vedea o creştere economică la rate ceva mai mari. Jeffrey Franks a reiterat că riscurile, atât în ceea ce priveşte economia românească, dar şi economia mondială, de a mai înregistra scăderi similare anului trecut aproape că au încetat.

Referitor la pieţele financiare, Franks a spus că s-au constatat recent grade mari de risc pe pieţele româneşti în lunile noiembrie şi decembrie 2009, însă acestea au revenit la condiţii mai bune, date fiind certitudinile politice la care s-a ajuns în ultimul timp. „Vedem acum gradul de risc economic în România mergând înapoi către făgaşul pe care l-a avut în condiţii de stabilitate politică”, a subliniat el.

Totodată, şeful misiunii FMI a remarcat un interes crescând al investitorilor străini pentru economia românească, însă, în opinia sa, „va mai dura ceva timp până când acest lucru să se simtă la nivelele economiei, dar l-am constatat ca şi pozitiv”. În ceea ce priveşte rata inflaţiei înregistrată de România, Franks a admis că BNR „a ratat cu o marjă foarte mică obiectivul de inflaţie pe 2009”.

„Este adevărat că BNR a ratat cu o marjă foarte mică obiectivul de inflaţie pe 2009. Trebuie spus că inflaţia în acest moment este foarte aproape de nivelurile pe care le vedeam în 2008. Şi chiar dacă ne mai aşteptăm la câteva mici inadvertenţe pe viitor, trendul este unul pozitiv. În acelaşi timp, este important ca BNR să continue să menţină politicile privind inflaţia în ceea ce priveşte dobânda – cheie, dar şi celelalte politici monetare”, a subliniat şeful misiunii FMI pentru România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata