ME: Restructurarea sectorului de producţie energetică respectă procedurile legale

Ministerul Economiei sustine ca infiintarea celor doua noi companii din sectorul energetic a inceput in luna februarie si respecta procedurile legale, in urma solicitarii Partidul Social Democrat (PSD) adresata Executivului de intrerupere a procesului de restructurare din domeniul energetic.

“Reorganizarea sectorului de producere a energiei prin infiintarea celor doua companii este un proces inceput, practic, inca din luna februarie a anului in curs, si nicidecum un proiect despre care acum incepem sa vorbim”, arata un comunicat al Ministerului Economiei.
Potrivit sursei citate, pe parcusul mai multor luni au avut loc discutii cu toti cei interesati – partenerii de guvernare, partenerii de dialog social, mediul de afaceri, societatea civila, mediul academic, deputatul Iulian Iancu fiind unul dintre participantii la aceste dezbateri.

Deputatul PSD Iulian Iancu a afimat, duminica (25-X-2009), intr-o conferinta de presa, ca Executivul a initiat in prima zi de campanie electorala un proces de restructurare a celui mai important sector din domeniul energetic – cel al productiei.
“În cursul zilei de sâmbata, Executivul, in prima zi de campanie electorala, a initiat un proces de restructurare a celui mai important sector din domeniul economic, care vizeaza strict domeniul securitatii si sigurantei nationale.

Guvernul a convocat Consiliile de administratie si Adunarile generale ale actionarilor de la companiile din domeniul energetic din subordinea Ministerului Economiei pentru a initia procesul de dezmembrare respectiv fuziune a producatorilor de energie din România. (…) Este suficienta ruperea pacii sociale cu conflicte fara precedent din domeniul justitiei, politiei, sanatatii, educatiei, pâna la crescatorii de animale ca sa introducem in acest peisaj si un confluict intre energeticieni, respectiv intre mineri si producatorii de energiei”, a sustinut Iulian Iancu.

Potrivit Ministerului Economiei, pentru a avea o participare cât mai larga, proiectul de restructurare a productiei sectorului energetic prin infiintare a celor doua noi companii energetice a fost publicat in luna iunie 2009 pe pagina de internet a ministerului si a facut obiectul mai multor sesiuni de dezbateri pub lice. La finalul lunii septembrie, perioada de dezbateri a luat sfârsit.

“Precizam ca pe tot parcursul dezbaterilor sugestiile si problemele ridicate de partenerii de dialog au fost analizate, solutionate si incluse in proiect. Procesul privind reorganizarea sectorului de producere a energiei isi urmeaza, asadar, cursul, respectând, ca si pâna acum procedurile legale de infiintare a celor doua companii, asa cum s-a stabilt in urma discutiilor cu toti cei interesati.

Reorganizarea sectorului energetic este o conditie a dezvoltarii energetice durabile, iar deciziile privind siguranta energetica a României reprezinta o parte importanta a politicilor legate de strategia nationala de aparare, mai ales in conditiile actualei crize financiare si a crizei de resurse energetice primare”, arata comunicatul ME.
Potrivit sursei citate, sectorul energetic nu poate fi competitiv in piata, in structura actuala, având in vedere costurile mult diferite intre producatorii de energie hidro, termo si nucleara.

“În Europa, productia este flexibila. În plan intern, din cele 21 de scenarii de restructurare a productiei energetice a fost aleasa varianta infiintarii a doua companii, tinând cont de costuri, cota de piata si structura. Au fost create premisele pentru a proteja jucatorii din piata, astfel incât potentialul monopol de stat sa nu fie o frâna in competitie. Sectorul energetic poate fi foarte vulnerabil, daca nu se investeste acum in eľ, potrivit comunicatului ME.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata