Medicii de familie nu semnează contractul-cadru pentru servicii medicale în actuala formă

Medicii de familie au anunţat joi (1 aprilie 2010) că nu vor semna contractul-cadru pentru acordarea serviciilor medicale în actuala formă. Ei susţin că, prin noile prevederi care au fost aduse la cunoştinţa medicilor de familie, veniturile cabinetelor medicale scad şi astfel acestea pot intra în faliment.

Medicii de familie doresc un venit mediu pe cabinet medical de 10.000 de lei pe lună, faţă de 4.200 cât se primesc în prezent pentru 1.000 de pacienţi. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Doina Mihăilă, a declarat, joi, că contractul-cadru discutat iniţial a fost schimbat, iar normele de aplicare nu au fost discutate, precizând că au aflat, pe surse, că au fost trimise spre publicare în Monitorul Oficial.

Dr. Mihăilă subliniază că un contract civil între două părţi trebuie respectat de ambele părţi, nu doar de una. Veniturile medicilor de familie au scăzut în 2009 cu 50% incluzând şi inflaţia, iar anul acestea vor scădea cu 40%, ceea ce ar duce la intrarea în faliment a cabinetelor.
Medicii de familie sunt nemulţumiţi de valoarea per capita care a fost scăzută, astfel că plata per capita pentru cele patru grupe de vârstă scade pentru grupa 4-59 de ani, de la 10 puncte la 5,5 puncte, pentru peste 60 de ani de la 12,5 la 8,5, pentru copii de la 14,5 puncte la 8,5 puncte. Este o scădere dramatică, susţin medicii.

În plus, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a trimis joi, 1 aprilie, o notă prin care anunţă medicii de familie că se prelungeşte contractul adiţional pentru 2009 pentru luna aprilie, dar cu aplicarea normelor din 2010.
Preşedintele Societăţii Medicilor de Familie, dr. Rodica Tănăsescu, mai spune că se introduce şi un plafon pentru medicii de familie, fiind vorba de bugetul indicativ despre care nu se dă multe relaţii.

Dr. Tănăsescu a precizat că medicii vor acorda asistenţa medicală bolnavilor, dar cu reţete simple, nu vor elibera reţete compensate, gratuite, nu vor acorda concedii medicale, nu vor emite bilete de trimitere până ce contractul-cadru nu va fi schimbat şi se va adopta o ordonanţă de urgenţă de negociere.
Aceasta a adăugat că, pentru un pacient, Casa Naţională de Asigurări plăteşte 3,6 lei, ceea ce este insuficient pentru un cabinet cu 1.000 de pacienţi care din suma pe care o primeşte trebuie să plătească asistenţii, lumina, căldura, taxele şi eventual să-i mai rămână şi medicului. Medicii de familiei speră ca aceste aspecte ale situaţiei să se reanalizeze.

Citește și
2 Comentarii
  1. margareta spune

    Sa nu mai platim nici noi CASS de 11 la suta din banii de salarii.

  2. tinca spune

    am platit 30 de ani CASS acum scoatem din buzunar si cumparam medicamente la pret intreg
    RUSINE SA VA FIE ALERGATI TOTI DUPA CIOLANU GRAS

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata