Michel Barnier, dar şi echipa naţională de rugby şi RFI România, printre premianţii Galei Aspen

5

Consilierul special pentru politica europeană de apărare și de securitate, Michel Barnier, dar și echipa națională de rugby a României, cercetătorul Dan Vodnar, prima femeie pilot de supersonic din Romania, Simona Maierean, precum și postul de radio RFI România au fost premiați luni seară în cadrul celei de-a V-a ediții a Galei Aspen pentru Leadership.

La eveniment au fost prezenți ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, consilierul prezidențial Laurențiu-Mihai Ștefan, precum și președintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană.

Premiul de Leadership vizionar bazat pe valori „Serge Moscovici” a revenit lui Michel Barnier, care a transmis un mesaj video celor prezenți, menționând că a colaborat bine cu actualul premier român, Dacian Cioloș, dar și că țara noastră trebuie să demonstreze curaj în realizarea reformei.

Michel Barnier a devenit în 1978 cel mai tânăr parlamentar francez. În 1993 a fost ales ministru al Mediului, iar în 1995, ministru al Afacerilor Europene. În 1999 a devenit Comisar European pentru Politică regională, iar în 2004, ministru al Afacerilor Externe în Franța. În 2015, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit în funcția de consilier special pentru politica europeană de apărare și de securitate. Premiul Leadership vizionar bazat pe valori se acordă unui lider care a excelat în domeniul său de activitate, prin susținerea și promovarea constantă a valorilor fundamentale ale societății și prin dezvoltarea unei culturi a dialogului.

Premiul pentru Sport și societate a fost acordat echipei naționale de rugby a României. Distincția a fost înmânată președintelui Federației Române de Rugby, Haralambie Dumitraș, dar și sportivului Florin Surugiu. Acesta a mulțumit românilor care au susținut selecționata de rugby, rememorând meciul cu Canada, care a reprezentat cea mai mare revenire la o Cupă mondială. Atunci, echipa României, deși condusă cu 0-15, a reușit să recupereze spectaculos diferența, învingându-și adversarii cu scorul de 17-15.

Echipa națională de rugby, supranumită „Stejarii”, este considerată una dintre cele mai puternice echipe europene și a participat la fiecare cupă mondială, de la debutul competiției, în 1987. Sportivitatea și spiritul lor de echipă au reprezentat o sursă de inspirație pentru români. Premiul ‘Sport și Societate’ se acordă unui sportiv care, prin devotamentul și profesionalismul de care a dat dovadă de-a lungul carierei, a transformat sportul într-un liant social și într-o sursă de inspirație pentru comunitate.

Premiul Inovație și Tehnologie a revenit lui Dan Vodnar, un tânăr om de știință clujean, inventatorul unui ambalaj antimicrobian, produs din extracte din carapacea melcilor, din alge și alte ingrediente naturale. El a fost, de asemenea, primul român care a primit premiul „Danubius Young Scientist Award”.

Distincția a fost acordată de ministrul Adrian Curaj, care a mulțumit Institutului Aspen pentru atenția specială pe care o acordă tinerilor. El adăugat că România are tineri talentați și a promis că va face tot ce poate pentru a susține elitele să își atingă potențialul.

Dan Vodnar s-a declarat onorat și a adăugat că proiectele lui au în vedere găsirea de soluții la probleme cu care societatea se confruntă, căutând alternative la aditivii chimici, dezvoltarea de ambalaje care au rolul de a îmbunătăți calitatea vieții.

Premiul Contribuție la Patrimoniul Cultural Român a revenit Conferinței The Power of Storytelling, o conferință anuală construită în jurul ideii că poveștile pot schimba lumea. Ediția din 2015 a fost singura de acest tip din Europa. Evenimentul adună cei mai buni povestitori din toate domeniile.

Premiul, care se acordă personalităților care au contribuit, prin activitatea lor profesională, la consolidarea patrimoniului cultural românesc și la promovarea internațională a imaginii României, a fost înmânat fondatorului conferinței, Cristian Lupșa.

Premiul pentru Serviciu Public cu Demnitate „George Pomutz” a revenit Simonei Maierean, prima femeie pilot de supersonic din România. Cea mai recentă misiune a ei a fost contribuția la transferul unor persoane rănite în clubul Colectiv în spitale europene.

Simona Maierean, care a fost îndelung aplaudată de cei prezenți în sală, a precizat că unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-a învățat din aviație este că toți suntem foarte vulnerabili ca oameni, dar trebuie să fim foarte sinceri cu noi și să ne autoevaluăm corect. De asemenea, a dedicat premiul colegilor ei, adăugând că aceștia fac același lucru ca și ea.

Premiul ‘George Pomutz pentru Serviciu Public cu Demnitate’ se acordă unui angajat din serviciul public care a făcut eforturi excepționale în a-și îndeplini misiunea, devenind un model pentru comunitate datorită standardelor sale morale și profesionale impecabile. Premiul se oferă în memoria unui român ce a jucat un rol esențial în istoria Statelor Unite.

Premiul Excelență în Media și Comunicare Socială „Andrei Postelnicu”, acordat RFI România, a fost înmânat jurnalistului Luca Niculescu, care urmează să fie numit ambasador al României în Franța, conform unei informații confirmate de Administrația Prezidențială.

„RFI România va continua să existe chiar dacă eu s-ar putea — după cum am citit în presă ieri — să mă ocup de altceva în săptămânile, lunile și anii următori și îi mulțumesc lui Lazăr Comănescu că a avut grijă să îmi dea altceva de făcut”, a spus jurnalistul român.

Premiile Aspen pentru Leadership aduc recunoaștere unor personalități ce au marcat societatea românească, au inovat și au oferit un exemplu de conduită etică și profesională, în domenii precum patrimoniu cultural, serviciu public, sport sau cercetare.

Printre cei care au primit distincțiile până în prezent se numără Craig Kennedy, președinte al The German Marshall Fund US, sublocotenentul Larisa Tudor, prima femeie din România care a absolvit Academia Militară West Point, Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului „George Enescu”, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, Octavian Morariu, președintele Comitetului Olimpic Român, sau Diana Certan, managerul Fundației Noi Orizonturi.

Continuând tradiția anilor precedenți, evenimentul este organizat în vederea strângerii de fonduri pentru finanțarea programelor de leadership ale Institutului.

Institutul Aspen România este o asociație non-profit, apolitică, ce are ca misiune promovarea unui dialog informat și critic pe diverse teme de interes pentru societatea românească. Institutul Aspen are sediile centrale în Aspen, Colorado și Washington D.C., fiind fondat în 1950. Alte centre afiliate au fost create ulterior în Franța, Germania, Italia, Japonia, India, Spania, Republica Cehă și Mexic.

Institutele Aspen afiliate sunt autofinanțate și administrate independent, însă promovează un set de valori comune. Aspen România împlinește zece ani în decembrie 2016. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News