Mihai Şeitan: Legea pensiilor va trece prin Parlament după februarie-martie 2010

Noua Lege a pensiilor va trece prin Parlament, iar procesul va fi finalizat după lunile februarie-martie, a declarat vineri (22 ianuarie 2010), ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mihai Şeitan, după discuţiile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.

„Urmează să stabilim un termen la care să treacă Legea pensiilor prin Parlament. Vom avea discuţii cu Guvernul şi vom stabili împreună. Este puţin probabil să treacă până în lunile februarie-martie”, a spus Şeitan, la sediul Ministerului Finanţelor Publice.

În ceea ce priveşte legislaţia privind şomajul tehnic, ministrul Muncii a precizat că autorităţile urmează să analizeze modalităţile de aplicare a acesteia. În altă ordine de idei, Şeitan a spus că, în cursul convorbirilor cu reprezentanţii FMI, nu s-a discutat despre grila de salarizare a personalului bugetar. „Comisia desemnată trebuie să pregătească până în vară o grilă de salarizare”, a subliniat ministrul Muncii.

Mihai Şeitan a adăugat că grila de salarizare şi modul în care a fost realizată Legea de salarizare unitară a personalului bugetar nu vor fi modificate. Grila unică de salarizare ar urma să fie stabilită până la sfârşitul lunii iunie, prevede proiectul de activităţi ale comisiei de specialitate din Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).

Potrivit documentului, stabilirea politicii salariale se va face începând din luna februarie 2010, o primă etapă vizând revizuirea tuturor componentelor acestora. În lunile aprilie-mai va avea loc testarea scenariilor alternative de costuri, iar pe parcursul lunii iunie este programată finalizarea formei provizorii a politicii salariale şi a grilei de salarizare. Conform proiectului, planul de implementare privind politica de salarizare ar trebui finalizat până la sfârşitul lunii septembrie.

Totodată, documentul citat prevede, la capitolul responsabili, un grup de lucru format din aproximativ 20 de persoane (câte două persoane desemnate de ministerele reprezentate în cadrul comisiei şi reprezentanţi ai autorităţilor locale). Membrii comisiei vor parcurge un program de instruire de 2-3 săptămâni, susţinut de consultanţi ai Băncii Mondiale.

Printre cei care vor participa la derularea calendarului întocmit de oficialii MMFPS se vor afla Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale, Institutul Naţional de Statistică şi alte instituţii şi autorităţi relevante din domeniul educaţiei, sănătăţii, culturii şi cercetării.

Calendarul activităţilor puse în discuţie de comisia din MMFPS poate fi amendat sau completat de sindicate până cel târziu pe 26 ianuarie. La sediul MMFPS a avut loc, pe 19 ianuarie, cea de-a doua întâlnire a comisiei de experţi pentru simplificarea sistemului public de salarizare şi ierarhizare. Următoarea discuţie pe această temă a fost programată pentru 4 februarie, după ce delegaţia FMI îşi va încheia vizita în România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata