Ministerele pot să angajeze personal pentru absorbţia fondurilor europene

Structurile ministeriale care se ocupă cu atragerea fondurilor europene vor putea face angajări de personal pe posturile vacante, printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată miercuri (7 aprilie 2010) de Guvern.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, ocuparea posturilor vacante se va face prin aprobarea Executivului, după ce aceste locuri libere vor fi centralizate şi apoi redistribuite cu prioritate spre structurile care se ocupă de gestionarea fondurilor europene. Centralizarea se va face la Ministerul Finanţelor, în data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, a menţionat Muntean.

„Prin ordonanţa de urgenţă aprobată astăzi, angajările se vor face cu prioritate în acele structuri din ministere care se ocupă cu atragerea şi gestionarea de fonduri europene”, a afirmat Ioana Muntean.
Ocuparea posturilor vacante urmează să se facă având la bază două tipuri de acte normative: memorandumuri, atunci când se transmit posturi vacante de la un ordonator principal de credite la un altul, şi hotărâri de guvern, atunci când se redistribuie aceste posturi împreună cu fondurile aferente între bugetele ordonatorilor principali de credite, în cadrul bugetului de stat.

OUG adoptată miercuri de Guvern instituie astfel o derogare de la OUG 34/2009, care a stabilit că doar 15% din numărul de posturi vacante pot să fie ocupate prin concurs la nivelul ordonatorilor principali de credite.
În şedinţa de guvern din 24 martie, premierul Emil Boc i-a solicitat ministrului de Finanţe, Sebastian Vlădescu, să suplimenteze cu câte cinci angajaţi, în decurs de o săptămână, departamentele cu probleme în absorbţia fondurilor europene, fiind vorba de aproape 100 de posturi.

„La fiecare program operaţional sectorial, începând cu cel de resurse umane, unde am înţeles că sunt probleme, rog să se pună la dispoziţie cinci în persoane în plus, ca să poată să se descurce cu atragerea fondurilor europene… Rog într-o săptămână – ori prin memorandum, ori prin realocare din interiorul ministerului, de la caz la caz – să se rezolve această temă.
Este vorba sub 100 de poziţii care trebuie rezolvate şi cred că putem găsi această soluţie pentru 100 de posturi, ca lucrurile să intre în linie dreaptă şi să nu avem obstacole de natură birocratică sau de deficienţă de resurse umane în absorbţia fondurilor comunitare”, a spus Emil Boc.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata