Ministrul Mediului crede în potenţialul României în domeniul energiei bio

România deţine un potenţial important pentru sprijinirea investiţiilor în domeniul energiei bio şi este dispusă la semnarea unor parteneriate cu investitori ce pot oferi tehnologii de ultimă oră, dar şi afaceri serioase, a dat asigurări ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, la o dezbatere parlamentară desfăşurată la Berlin.

„România deţine un excelent potenţial pentru sprijinirea investiţiilor în domeniul energiei bio şi este dispusă la crearea unor parteneriate cu investitorii, care pot oferi tehnologii adecvate şi planuri de afaceri solide. Bioenergia vine ca un element constitutiv esenţial în pachetul climă-energie, cu obiectivele ‘triple 20′”, a afirmat Borbely, în faţa oficialilor europeni.

Ministrul Mediului a adăugat că sectorul energetic bio reprezintă un exemplu relevant în ceea ce priveşte modul de a ajunge la obiectivele strategice atât la nivel global, cât şi local.

În acelaşi timp, Borbely a precizat că, în România, aproximativ 10 milioane de persoane locuiesc în mediu rural, unde biomasa reprezintă un potenţial ridicat de utilizare a agriculturii şi a deşeurilor forestiere, având o bună experienţă în colectarea, depozitarea şi utilizarea biomasei locale.

Citeste si:  Ordinul Arhitecţilor doreşte concurs public de proiecte pentru Catedrala Mântuirii Neamului

La ora actuală, în România există două proiecte privind biomasa, care sunt în acord cu prevederile Protocolului de la Kyoto, precum şi cele şase proiecte JI în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro, care vor fi aprobate în 2010, fiind cofinanţate din fondul pentru mediu.

Conform Strategiei Sectorului Energetic, până în anul 2020, în România, pe lângă energiile regenerabile existente, un procent mare din consumul energetic ar putea proveni din biomasă.

Strategia 2020 reprezintă viziunea dezvoltării durabile atât la nivel global, cât şi local. Pe de o parte, are în vedere problemele legate de schimbările climatice ca fiind o responsabilitate globală, subiect dezbătut zilele trecute la Berlin în cadrul reuniunii Klimadialog Petersberge, iar pe de altă parte aceasta subliniază necesitatea de a găsi soluţii bazate pe resursele locale şi să sprijine securitatea şi coeziunea comunităţilor locale.

Citeste si:  Multe firme româneşti îşi mută domiciliul fiscal în Bulgaria şi Cipru
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner