Ministrul Sănătăţii doreşte scurtarea rezidenţiatului

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat vineri (9 aprilie 2010) într-o conferinţă de presă susţinută la Miercurea Ciuc, că analizează posibilitatea scurtării rezidenţiatului şi a reintroducerii rezidenţiatului de tip B.

Cseke Attila a explicat că în România durata rezidenţiatului este mai mare, spre deosebire de Directiva Europeană care stabileşte durata minimă a rezidenţiatului pe diverse domenii. ‘Spre exemplu, la anestezie şi terapie intensivă pe Directiva Europeană durata medie este de 3 ani, dar în România este de 5 ani.
La neurochirurgie, durata minimă pe directivă este de 5 ani, sigur o specializare grea, dar noi avem cea mai lungă durată, de 7 ani. Ca să pregătim un neurochirurg ne trebuie 13 ani’, a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a precizat că va avea o consultare cu rectorii universităţilor de medicină pentru a găsi o soluţie de reducere a duratei rezidenţiatului. ‘Eu nu spun că nu trebuie pregătiţi specialiştii, dar de aceea m-am adresat rectorilor universităţilor să vedem care este punctul lor de vedere şi să încercăm să găsim o soluţie prin care să mai reducem din aceste termene.

Noi, ca sistem sanitar, avem nevoie de aceşti oameni cât mai rapid posibil, cu asigurarea unei pregătiri eficiente şi care să fie bună pentru sistem’, a spus Cseke Attila. O altă modificare pe care ministrul Sănătăţii doreşte să o facă este reintroducerea rezidenţiatului de tip B, care să dea posibilitatea şi spitalelor din localităţile mai mici să poată beneficia de medici specialişti, nu doar centrelor universitare, care sunt ţintite de majoritatea candidaţilor.

‘Noi avem nevoie de medici care să acopere toate judeţele, toată ţara şi localităţile cu un spital mai mic. Drept pentru care vrem să oferim posibilitatea de a concura pentru un post de rezidenţiat de tip B. Spre exemplu, dacă cineva doreşte să devină medic în Miercurea Ciuc şi ştie acest lucru la data la care se dă rezidenţiatul să poată să aleagă acel loc şi, dacă câştigă rezidenţiatul, să meargă acolo’, a explicat Cseke Attila.

În opinia ministrului Sănătăţii, prin reintroducerea acestui sistem medicul poate alege de la bun început postul pe care doreşte să-l ocupe, iar sistemul sanitar şi spitalele pot avea o viziune despre acoperirea cu specialişti a posturilor. Ministrul Sănătăţii îşi doreşte ca aceste schimbări să fie introduse încă de la sfârşitul acestui an, odată cu organizarea examenului de rezidenţiat. Cseke Attila se află pentru două zile în Harghita şi vizitează toate spitalele din acest judeţ.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata