Modificarea legii nu rezolvă problema consumului de droguri etnobotanice

18

Preşedintele Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO), prof. Constantin Bălăceanu-Stolnici, apreciază hotărârea Guvernului de interzicere a 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care vor fi asimilate drogurilor, dar este de părere că modificarea legii nu rezolvă problema consumului.

„V-am convocat pentru a-mi exprima într-un anumit fel satisfacţia pentru apariţia acestei decizii guvernamentale şi a faptului că se trece într-adevăr la aplicarea ei. (…) Modificarea legii prin completarea listei cu substanţe interzise nu rezolvă problema consumului; ea se va dezvolta subteran, prin reţelele deja create, în special prin Internet, devenind şi mai solicitant şi mai scump”, a declarat joi (11 februarie 2010) într-o conferinţă de presă, prof. Constantin Bălăceanu-Stolnici.

În opinia sa, pentru contracararea fenomenului consumului de droguri, Guvernul „trebuie să ia urgent măsuri de activare a Agenţiei Naţionale Antidrog cu personal civil specializat, în subordinea primului ministru”.
Stabilirea unor programe naţionale dinamice, care să constituie alternative la consumul de droguri, alocarea de fonduri necesare realizării Strategiei Naţionale Antidrog şi identificarea, de către autorităţile publice locale, de fonduri necesare de susţinere a proiectelor societăţii civile reprezintă, potrivit lui Constantin Bălăceanu-Stolnici, alte metode de contracarare a consumului de droguri.

Bălăceanu-Stolnici a enumerat, tododată, ca modalităţi de contracarare a consumului de droguri, dezvoltarea a patru centre regionale de tratament pentru consumatori, precum şi susţinerea şi finanţarea organizaţiilor neguvernamentale cu expertiză, „întrucât proiectele lor, oricât de bine sunt conceptualizate, fără o susţinere financiară adecvată, sunt sortite eşecului”.

„Atâta timp cât nu conştientizăm să facem proiecte şi programe actractive pentru tineri, prin care să le explicăm efectele consumului de asemenea substanţe, la nivel macro mă refer, cu certitudine nu vom avea un succes”, a declarat şi Gigel Lazăr, reprezentant oficial al Europe Against Drugs la Consiliul Europei. „Autorităţile centrale şi locale au ignorat fenomenul dezvoltării traficului de substanţe psihoactive comercializate prin magazinele de vise, comercianţii şi-au dezvoltat o reţea de vânzări foarte bine pusă la punct”, se arată într-un document al CIADO.

Guvernul a decis în şedinţa de miercuri interzicerea a 36 de substanţe şi plante, care vor fi asimilate drogurilor. „Propunem includerea în legea 143/2000, în anexa la substanţe interzise, un număr de 36 de substanţe şi plante – 27 de substanţe şi 9 plante – pentru a fi interzise şi asimilate drogurilor. Comercializarea, vânzarea, deţinerea acestora va fi sancţionată conform prevederilor legale”, a detaliat ministrul Sănătaţii, Cseke Attila. Din momentul intrării în vigoare a legii, vânzarea este interzisă şi se pedepseşte conform legii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata