Modificarea unui impozit principal este inevitabilă

Modificarea unuia dintre impozitele principale – impozit pe profit, impozit pe venit sau TVA – este inevitabilă, potrivit lui Emilian Duca, partener la firma de consultanţă BDO Tax.

„Ţintele de reducere a cheltuielilor bugetare agreate cu FMI sunt elementul cheie al evoluţiei ulterioare a fiscalităţii. Întrebarea nu este dacă se vor modifica impozitele principale, ci când se vor modifica”, a declarat, miercuri, la un seminar financiar, reprezentantul BDO Tax.

El a adăugat că, deşi Guvernul nu a majorat încă niciunul dintre impozitele principale, a luat unele măsuri în vederea creşterii veniturilor la buget:

  • a menţinut impozitul minim, a amânat introducerea plăţilor anticipate,
  • a eliminat regimul fiscal special pentru microîntreprinderi şi
  • a eliminat măsurile de simplificare privind TVA în cazul firmelor în faliment.

La rândul său, Ramona Jurubiţă, partener la KPMG România, a apreciat că, dacă o majorare a TVA ar fi inevitabilă din 2011, această măsură ar trebui luată într-un mix de politici fiscale, spre exemplu împreună cu o măsură de reducere a contribuţiilor de asigurări sociale, aşa cum au făcut Germania, Italia şi Franţa.

Potrivit reprezentantei KPMG România, ţări care au majorat TVA fără alte măsuri de politică fiscală, precum Ungaria, care a ridicat taxa de la 20 la 25 la sută, au demonstrat cel puţin pe termen scurt că veniturile bugetare nu au crescut.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata