MS: Vaccinul antigripal de la Cantacuzino are reacţii adverse minore; va fi folosit numai în caz de pandemie

Vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino prezintă reacţii adverse minore, comparabile cu cele ale vaccinurilor din import, neînregistrându-se reacţii adverse severe în urma testelor efectuate până în prezent, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii.

 „Conform precizărilor făcute de Comisia care duce la finalizare studiul clinic referitor la eficacitatea vaccinului antigripal, rezultatele finale vor fi disponibile după data de 25.02.2014. Testele efectuate până în prezent au evidenţiat faptul că toate reacţiile adverse înregistrate şi centralizate au fost minore, comparabile cu reacţiile adverse ale vaccinurilor din import, neînregistrându-se reacţii adverse severe”, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Întrucât o componentă din cele 13 analizate a fost neconformă, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a decis ca cele 400.000 de doze de vaccin să fie utilizate la adulţi numai în situaţia apariţiei unei pandemii în care cel puţin una dintre tulpinile vaccinului gripal sezonier se regăseşte în virusul pandemic.

„În aceste condiţii extreme, beneficiul vaccinării depăşeşte cu mult riscurile generate de folosirea acestuia”, a precizat MS.

Conform recomandărilor ANMDM, cele 400.000 de doze privind vaccinul gripal vor rămâne în custodia Institutului Cantacuzino până la expirarea termenului de valabilitate şi vor putea fi utilizate numai în conformitate cu recomandarea ANMDM, singura entitate instituţională specializată şi autorizată să exprime puncte de vedere în acest domeniu.

În acest context, MS a solicitat sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru ca specialiştii acesteia, împreună cu personalul Institutului Cantacuzino, să efectueze o analiză complexă asupra procesului de producţie pentru identificarea tuturor determinanţilor care au influenţat calitatea produsului şi, ulterior, OMS să stabilească măsurile pentru eliminarea acestora în scopul reluării producţiei de vaccin gripal în anul 2014 fără niciun fel de risc.

De asemenea, MS a transmis joi o solicitare oficială către Curtea de Conturi, pentru a începe o anchetă în scopul verificării modului în care au fost folosiţi banii publici primiţi de către Institutul Cantacuzino prin HG 320/2013 şi să stabilească valoarea prejudiciului, iar cei găsiţi vinovaţi să plătească conform legii.

La finalizarea anchetei comune efectuate de Cantacuzino şi experţii OMS, dar şi a anchetei Curţii de Conturi se va evalua pe baza concluziilor prezentate de aceştia dacă va fi necesară înaintarea dosarului către organele abilitate ale statului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata