În acest sezon, murele sunt fructele nu ne atrag doar pentru culoarea aprinsă, ci și pentru gustul lor dulce acrișor. Fiind bogate în fibre, vitamine și minerale, nu ar trebui să lipsească de pe lista noastră de cumpărături.
Astfel, o singură cană de mure conține aproape 8 grame de fibre, ceea ce înseamnă 28,5% din doza zilnică recomandată. O dietă bogată în fibre poate fi benefică pentru sănătatea intestinală și poate ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva afecțiunilor digestive, precum cancerul de colon și diverticulita, conform Health.
De asemenea, murele conțin o serie de vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, acid folic, mangan, vitamina K și magneziu.
Din punct de vedere nutriţional, murele conțin o varietate de compuși vegetali care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de stresul oxidativ prin neutralizarea radicalilor liberi. Acestea sunt bogate în compuși fenolici, precum acidul elagic și quercetina, precum și în antociani, care dau murelor culoarea lor.
În contextul alimentar, murele nu trebuie să lipsească din alimentația persoanelor cu probleme de inimă. Riscul de boli de inimă este determinat de mai mulți factori, inclusiv de cei genetici și de cei de risc, precum colesterolul ridicat și hipertensiune arterială.
Pentru aceste persoane, este necesară adoptarea unei diete bogate în alimente care asigură nutrienți cunoscuți pentru a proteja și susține sănătatea inimii, precum fibrele, antioxidanții, vitaminele și mineralele, poate contribui la reducerea riscului de boli de inimă prin eliminarea anumitor factori de risc.
De cealaltă parte, pe lângă beneficii, consumul de mure prezintă și câteva riscuri. Din informaţiile adevărul.ro, murele au un conținut ridicat de compuși numiți salicilați, un grup de substanțe chimice derivate din acidul salicilic. Unele persoane sunt sensibile la acești compuși și prezintă simptome precum nas înfundat și dureri abdominale.
Profilul nutrițional al murelor
O cană de mure conține:
Calorii: 61.9
Carbohidrați: 13.8 g
Proteine: 2 g
Grăsimi: 0.7 g
Fibre: 7,63 g
Zaharuri: 7 g
Folat: 36 micrograme sau 9% din doza zilnică recomandată
Acid pantotenic: 0,397 miligrame sau 8% din doza zilnică recomandată
Vitamina C: 30,2 mg sau 34% din doza zilnică recomandată
Vitamina K: 28,5 micrograme sau 24% din doza zilnică recomandată
Magneziu: 28,8 mg sau 7% din doza zilnică recomandată
Mangan: 0,93 mg sau 40% din doza zilnică recomandată
Sursa: www.antena3.ro