Nicu Covaci: Nu accept să fiu furat în România

Liderul trupei Phoenix a declarat miercuri (28 aprilie 2010) seara după concertul „Symphoenix” susţinut la Sala Palatului, că deşi magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins cererea lui ca „Electrecord” să-i plătească drepturi de autor pentru discul „Cantafabule”, nu va accepta să fie „călcat în picioare sau furat în România”.

Referindu-se la cel de-al doilea dosar depus la Tribunal, cel privind drepturile de autor pentru coloana sonoră a filmului „Nemuritorii”, Covaci a fost afirmat că speră „să nu i se întâmple nimic rău” producătorului până nu-şi primeşte el banii.
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins, miercuri, cererea lui Nicu Covaci, ca „Electrecord” să-i plătească drepturi de autor în valoare de 100.000 de euro pentru discul „Cantafabule”.Decizia nu este definitivă, Nicu Covaci putând face apel.

În martie 2005, Nicu Covaci a dat în judecată Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia Drepturilor de Autor (UCMR-ADA) şi „Electrecord”, solicitând daune de 100.000 de euro pentru discul ”Cantafabule”. Artistul consideră că „Electrecord” trebuie să-i plătească drepturi de autor, pentru perioada când a lipsit din ţară, respectiv din 1977 până în prezent.

El susţine, totodată, că „Electrecord” a vândut peste 2 milioane de exemplare din acest album, însă nu i-a plătit drepturi de autor. „De la ‘Electrecord’ mi-au spus că n-au mai produs albumul ‘Cantafabule’ după ce am plecat, dar am văzut discuri cu coperte diferite publicate după 1977″, a declarat liderul trupei Phoenix.

În 2005, avocaţii au depus în instanţă discul original, editat în 1975, în care apare pe copertă numele său şi varianta apărută după 1989, care nu mai are nicio dată pe copertă.
Nicu Covaci mai are înregistrat la Tribunalul Bucureşti un dosar pentru drepturi de autor, în care cere Centrului Naţional al Cinematografiei, fostei România Film şi SC CineTV Film Production Import Export SRL să îi plătească suma de 80.000 de euro, drepturi de autor pentru coloana sonoră a filmului ”Nemuritorii”.

„Eu am utopica pretenţie că se poate face dreptate dacă se vrea şi sunt curios dacă cineva vrea să se facă dreptate în ţara asta. Noi am fost privaţi de drepturile noastre de autor zeci de ani şi am chemat în judecată atât instituţiile care au profitat de compoziţiile noastre, cât şi firme private”, declara, în 2005, Nicu Covaci.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata