Noi măsuri privind activitatea de înregistrare la ONRC

– Prin Legea nr. 84/2010 s-au instituit o serie de masuri noi privind activitatea de inregistrare a firmelor in registrul comertului.

– Actul normativ aduce anumite modificari Ordonantei de urgenta nr. 116/2009, prin care s-a stabilit inlocuirea judecatorului delegat cu directorul oficiului registrului comertului, in cazul solutionarii cererilor de inregistrare, informează Avocatnet.ro

.
Legea nr. 82/2010 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 323 din 17 mai 2010.

Potrivit actului normativ, prin derogare de la prevederile Legii nr. 26/1990 privind registrul comertului, ale Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, precum si de la prevederile celorlalte acte normative incidente, competenta de solutionare a cererilor de inregistrare in registrul comertului si, dupa caz, a altor cereri aflate in competenta de solutionare a judecatorului delegat, pe o perioada de maximum 4 luni de la data intrarii in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta, apartine directorului oficiului registrului comertului de pe langa tribunal si/sau persoanei sau persoanelor desemnate de catre directorul general al Oficiului National al Registrului Comertului.

Daca anterior intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta solutionarea unei cereri de inregistrare in registrul comertului a fost suspendata de judecatorul delegat, directorul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal si/sau persoana ori persoanele desemnata/desemnate repune/repun cererea pe rol, din oficiu, daca perioada de suspendare a depasit 6 luni, sau la cererea partii, daca acest termen nu s-a implinit.

Competenta de numire a lichidatorului in situatiile prevazute la art. 237 alin. (7) din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 31 alin. (4) din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscal a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, cu modificarile si completarile ulterioare, apartine directorului oficiului registrului comertului de pe langa tribunal si/sau persoanei ori persoanelor desemnate, care dispune/dispun si cu privire la plata onorariului lichidatorului, in cuantum fix de 1.000 lei.

Decontul final al cheltuielilor efectuate de lichidator in legatura cu lichidarea unei societati comerciale se face de catre Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania, la solicitarea lichidatorului.

Citește și
1 Comentariu
  1. ana neagu spune

    Sunt necesare schimbari si de sefi si personal mai ales la oficiul national al registrului comertului ,si registrele Bucuresti,ilfov la cel din urma situatia este vecina cu drama .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata