Noi tarife roaming în UE, de la 1 iulie 2009

Noul regulament european privind tarifele de roaming au intrat in vigoare incepând din 1 iulie, iar un SMS transmis va costa cel mult 0,11 euro pe minut, un apel primit va fi tarifat cu 0,19 euro si un apel initiat 0,43 euro pe minut, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Regulamentul introduce principiul tarifarii la secunda pentru toate apelurile.

Astfel, un mesaj scris trimis din strainatate va costa aproximativ de trei ori mai putin decât media precedenta din UE de 0,28 euro (fara TVA).

Apelurile efectuate in roaming vor fi facturate la secunda, dupa primele 30 de secunde, si nu la minut, in timp ce apelurile primite in roaming vor fi facturate la secunda incepând cu prima secunda.

De asemenea, pentru utilizarea Internetului a fost stabilit un plafon pentru preturile en gros de 1 euro/megabyte (MB) descarcat.

Conform asteptarilor, toate aceste masuri vor reduce tarifele in roaming pentru consumatorii europeni cu inca 60% si vor creste gradul de utilizare a telefoniei mobile.

Primele reglementari UE privind apelurile in roaming au fost adoptate in 2007 si au vizat reducerea costului pentru apelurile de voce efectuate in roaming cu 70%.

“Pentru moment, reglementarile UE sunt limitate la reducerea tarifelor intre operatori. Fac apel la sectorul telefoniei mobile sa transfere curând aceste reduceri catre consumatorii care utilizeaza transferul de date in roaming.

Comisia si autoritatile nationale de reglementare vor monitoriza indeaproape tarifele pentru transferul de date in roaming si vor evalua anul viitor daca piata serviciilor de roaming a devenit, in sfârsit, competitiva”, a afirmat comisarul UE pentru telecomunicatii, Viviane Reding.

Plafoanele de 0,43 euro pentru apelurile efectuate in strainatate si de 0,19 euro pentru apelurile primite in strainatate vor scadea progresiv pâna la 0,39 euro si 0,15 euro la 1 iulie 2010 si pâna la 0,35 euro si 0,11 euro la 1 iulie 2011.

Este vorba de preturi pe minut, fara TVA. Tariful maxim era de 0,46 euro pentru apeluri efectuate in strainatate si de 0,22 euro pentru apeluri primite in strainatate.

În vara anului 2005, inainte de actiunea UE, tariful unui apel efectuat in roaming in UE putea ajunge pâna la aproximativ 1,70 euro pe minut pentru un consumator german care efectua un apel in roaming in Austria, 1,47 euro pentru un consumator britanic care efectua un apel in roaming in Italia si 2,50 euro pentru un consumator belgian care efectua un apel in roaming in Cipru.

Pâna in prezent, consumatorii plateau cu pâna la 24% mai mult fata de timpul real utilizat pentru efectuarea sau primirea de apeluri.

Noile reglementari privind serviciile de roaming, care se adauga primelor reglementari UE privind apelurile in roaming vor fi aplicabile pâna in vara anului 2012.

Parlamentul European si Consiliul au solicitat Comisiei sa prezinte, pâna in vara anului 2010, un raport privind functionarea noilor reglementari. Comisia ar putea propune apoi reglementari suplimentare, daca este cazul, pâna la sfârsitul lunii iunie 2011.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata