Noua lege a pensiilor: cum se va plăti CAS-ul?

18

Ministerul Muncii a lansat marti, 26 ianuarie 2010, in dezbatere publica proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii.

Cotele de contributii de asigurari sociale sunt diferentiate in functie de conditiile de munca normale, deosebite, speciale si alte conditii de munca.

Cotele de contributii de asigurari sociale sunt:

a) 31,3% pentru conditii normale de munca, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 20,8% datorate de angajatori;

b) 36,3% pentru conditii deosebite de munca, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 25,8% datorate de angajatori.

c) 41,3% pentru conditii speciale si alte conditii de munca, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 30,8% datorate de angajatori.

(4) In cota de contributie individuala de asigurari sociale prevazuta la alin. (3) este inclusa si cota de 2,5% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, prevazuta de Legea nr. 411/2004.

Contributia de 2,5% se majoreaza la 6%, cu o crestere de 0,5 puncte procentuale pe an.

Baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale in cazul asiguratilor o constituie:

a) salariul brut realizat lunar, in cazul asiguratilor prevazuti mai sus la puntele I si II

b) valoarea coeficientului de ierarhizare 1, utilizat in Legea salarizarii unice, in cazul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala;

c) cuantumul ajutoarelor lunare, ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii, pentru cadrele militare, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii, ordinii publice si a sigurantei nationale.

Integral pe Avocatnet.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata