Numărul de brevete pe domeniul auto, neînsemnat în România

20

Numărul de brevete naţionale solicitate şi acordate pe domeniul auto este unul neînsemnat şi tinde aproape de zero în ultimii 10 ani, a apreciat directorul general adjunct al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), Cristian Alexandru Ştrenc, într-o conferinţă pe tema industriei auto, desfăşurată marţi (27 aprilie 2010) la Bucureşti.

„În România, există un număr neînsemnat (aproape de zero) de brevete naţionale acordate pe domeniul auto. Este o situaţie care m-a şocat. Ultimele cereri de brevet semnificative au fost depuse înainte de anul 2000”, a declarat Ştrenc.

Acesta a adăugat că brevetul de invenţie acordat de stat reprezintă un instrument extrem de solid pentru protejarea creaţiilor originale şi a atras atenţia că ‘rezultatele cercetărilor realizate în România trebuie protejate în primul rând în România şi apoi în spaţiul european’.

Totodată, reprezentantul OSIM a anunţat că în cel mult o lună va fi gata Legea invenţiilor salariaţilor, care va permite angajaţilor să patenteze o inovaţie, dar numai după aprobarea prealabilă din partea unei comisii de specialitate înfiinţate în cadrul întreprinderii.
„Încheierea unui acord între OSIM şi Dacia Renault prevede o colaborare privind Legea invenţiilor salariaţilor, şcolarizarea personalului din cercetare RTR. Prin noua lege, salariatul poate deţine brevete de invenţie dacă inovaţia sa trece de votul unei comisii de specialitate. La Dacia, o astfel de comisie va fi formată din doi specialişti români şi doi francezi’, a explicat Cristian Alexandru Ştrenc.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata