O „capitală culturală” cu valoare turistică zero

– „Nu s-a întâmplat niciodată ca cineva din alt oraş să vrea să petreacă un concediu la Iaşi”, spune fără să clipească Ana Maria Cenuşă de la Perfect Tour.

– Palatul Culturii, Casa Pogor, Bojdeuca lui Creangă, Grădina Botanică, Casa Dosoftei şi celelalte obiective turistice ale Iaşului nu fac nici doi lei pentru românii din celelalte oraşe ale ţării. În portofoliul agenţiilor de turism sunt oferte de sejur pentru Sibiu, Braşov, Suceava, Maramureş, dar de Iaşi nu se interesează nimeni. „Clienţii noştri nu au cerut niciodată un sejur la Iaşi”, spun pe şleau agenţiile din Bucureşti sau Cluj.

.
„Nu avem aşa ceva în pachetul de oferte. Clienţii noştri nu au cerut niciodată un sejur la Iaşi. Ştim că este capitala culturală, dar chiar nu reprezintă niciun interes pentru nimeni”, astfel de răspuns se primeşte de la Agenţia Inflight Travel din Bucureşti atunci când se întreabă de oferte turistice pentru Iaşi.

Oraşul Iaşi nu mai este capitala culturală a României din moment ce a fost „tăiat” de pe harta obiectivelor turistice atât de agenţii, cât şi de locuitorii ţării. Agenţiile de turism prezintă de la un sezon la altul o sumedenie de oferte pentru petrecerea timpului liber în staţiuni din Braşov, Sibiu, Suceava, Maramureş, Constanţa, iar Iaşul lipseşte de pe această listă.

Reprezentanţii agenţiilor din ţară sunt miraţi atunci când aud un client întrebând de existenţa unor pachete turistice pentru Iaşi. „Un sejur la Iaşi? Nu există la noi aşa ceva. Le recomandăm clienţilor sejururi la Sibiu sau la Braşov. Pentru Iaşi nu avem nicio ofertă”, a declarat Cristina Hulpe, reprezenatant Agenţia Universal Turism din Cluj.

“Iaşul nu este un oraş căutat”

Sejururile pentru Iaşi lipsesc şi din agenţiile din Suceava, Craiova, Satu Mare, Ploieşti şi Timişoara. Cei din domeniul turismului susţin că oamenii nu merg în vizită la Iaşi deoarece drumurile sunt proaste sau distanţa e mare. “Avem pachete pentru orice oraş din ţară, dar pentru Iaşi nu avem nimic, pentru că nimeni nu a cerut. Iaşul nu este un oraş căutat, iar principalele motive sunt distanţa şi drumurile proaste”.

Specialiştii mai susţin că în Iaşi nu există un turism organizat şi că, în această locaţie, funcţionează mai mult turismul de afaceri. Obiectivele culturale pot fi vizitate şi într-o singură zi, aşa încât hotelurile nu sunt prea solicitate.

„Nimeni nu vine în concediu la Iaşi. Problema este că aici nu este un turism organizat. În mediul rural sunt doar cinci pensiuni şi nu e mare lucru de vizitat. Un turist nu are ce să facă mai mult de două zile în Iaşi. Iaşul nu este o destinaţie pentru turismul de agrement, ci mai mult se bazează pe turismul de afaceri”, ne-a declarat Aurelian Albuţ, director executiv în cadrul Autorităţii Naţionale a Turismului (ANT).

Integral în Ziuadeiasi.com.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Lars spune

    Drumuri proaste ? Iar lipsa de informare….
    DN 2 (E85) Bucuresti-Iasi e printre cele mai bune drumuri din tara….

  2. carmaciu spune

    Iasul nu are obiective turistice?Oare cine spune asta?Cine este la conducerea turismului iesean?De ce ii face asa o reclama orasului?PALATUL CULTURII,BISERICA TREI IERARHI,TEATRUL NATIONAL,MANASTIRILE DIN JURUL IASULUI,UNIVERSITATEA,TEIUL EMINESCU,MUZEE;LITERATURII ROMANE,NATURALE,CUZA,CASELE MEMORIALE ,si alte obiective care nu -mi vin acum in minte.Asa ca treziti-va oameni buni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata