Ofiţeri SRI înarmaţi, la bordul viitoarelor curse TAROM transatlantice

Ofiţeri înarmaţi ai Serviciului Român de Informaţii (SRI) vor asigura securitatea zborurilor transatlantice la bordul aeronavelor TAROM, cerinţă a programului special de vize american Visa Waiver inclusă într-un acord semnat, luni, 3 mai, de SRI şi serviciul american de securitate a zborurilor Federal Air Marshals (FAM).

„Există un număr de cerinţe pentru admiterea României în programul Visa Waiver şi printre acestea se numără:

  • emiterea de paşapoarte electronice,
  • raportarea actelor pierdute sau furate către Interpol,
  • asigurarea unei siguranţe crescute a documentelor de călătorie,
  • plasarea ofiţerilor de securitate la bordul curselor aeriene.

Desigur, condiţia pe care o îndepliniţi astăzi este una dintre numeroasele condiţii”, a explicat ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, prezent la ceremonia de semnare a acordului.

Prin acordul româno-american, ofiţeri ai Brigăzii Antiteroriste a SRI, special antrenaţi în acest sens, vor urca înarmaţi la bordul aeronavelor TAROM care urmează să efectueze zboruri transatlantice, aceste curse urmând să se reia, probabil, până la finalul acestui an sau de anul viitor, a explicat directorul SRI, George Maior.

„Fiecare stat va avea pe cursele care se desfăşoară între cele două ţări, în funcţie de oportunitate şi de necesităţi, dislocaţi ofiţeri de securitate la bord. Cum nu există în acest moment o cursă directă TAROM Bucureşti-SUA, noi vom avea ofiţeri dislocaţi în momentul în care acea cursă se va relua şi sperăm că se va relua către sfârşitul anului sau anul viitor”, a spus Maior.

El a explicat că în prezent pentru cursele TAROM nu au fost prevăzuţi ofiţeri de securitate.

„Nu existau ofiţeri de securitate la bordul aeronavelor. Acest program special este dedicat reînfiinţării acestei instituţii, pentru a asigura securitatea zborurilor, el derivă din evoluţia fenomenului terorist în plan internaţional şi necesitatea ca să luăm toate măsurile preventive pentru a putea contracara acest fenomen. Această chestiune a fost decisă şi în cadrul UE şi este decisă astăzi prin această înţelegere şi în relaţia bilaterală cu SUA”, a mai spus Maior.

El a explicat necesitatea adoptării acestor măsuri prin prisma evoluţiilor teroriste din ultima perioadă, de pe plan internaţional, mai ales după atentatele de la 11 septembrie 2001, de la New York.

„Această practică, a ofiţerilor de securitate la bordul avioanelor, a dobândit o importanţă sporită după tragicele evenimente de la 11 septembrie 2001. Având în vedere dinamica fenomenului terorist şi evoluţiile tot mai rapide în zona securităţii aeriene, consider că ceea ce am reuşit împreună să realizăm, la nivel de guverne, reprezintă crearea unui cadru eficient de asigurare a securităţii cetăţenilor aflaţi la bordul aeronavelor”, a mai spus şeful SRI.

El a menţionat că, prin dislocarea ofiţerilor la bordul aeronavelor, va putea fi prevenit şi contracarat într-un mod adecvat riscul unor atentate teroriste, a unor incidente de amploare la bordul avioanelor şi vor putea fi diminuate vulnerabilităţile de securitate pentru aeronavele aviaţiei civile aflate în zbor.

„Deşi la o primă vedere Memorandumul are un caracter tehnic, documentul şi demersul întreprins de instituţiile noastre are o importanţă care depăşeşte simpla definire a unor proceduri de securitate a zborurilor. Mă refer aici la relevanţa tot mai mare a problematicii securităţii infrastructurilor critice în Europa, la faptul că, în acest domeniu, societăţile democratice au descoperit că sunt tot mai vulnerabile şi expuse unor riscuri asimetrice care se manifestă la nivel global.

Combaterea acestor riscuri nu mai este posibilă prin eforturi singulare, ci doar prin consolidarea şi diversificarea cooperării cu partenerii noştri”, a conchis Maior.

Potrivit acestuia, numărul ofiţerilor SRI care vor fi incluşi în program va fi stabilit prin implementarea tehnică a acestuia.

Acordul a fost semnat, din partea SRI, de George Maior, şi din partea Federal Air Marshals, de către Richard Stein, consilier executiv în cadrul Biroului de aplicare a legii – Programul Federal Air Marshals.

Visa Waiver permite cetăţenilor statelor incluse în acest program să meargă în SUA pentru o perioadă de maximum 90 de zile fără să aibă nevoie să obţină viză.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata