Pambuccian: Veniturile programatorilor nu vor fi impozitate

Scutirea pe veniturile programatorilor din industria IT&C românească rămâne în vigoare şi nu există vreun risc pentru ca această facilitate să fie anulată, a declarat vineri, 28 mai, într-o conferinţă de presă, Varujan Pambuccian, preşedintele Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor din Camera Deputaţilor.

„La ora actuală, măsura de scutire pe veniturile programatorilor este în vigoare şi nu există vreun motiv de îngrijorare în legătură cu renunţarea la această facilitate în perioada următoare. Cred că, la ora actuală, este singura măsură reală anticriză luată de către Guvern‘, a subliniat Pambuccian.

Potrivit oficialului, decizia de a nu mai impozita salariile programatorilor este una corectă atât pentru stat, cât şi pentru cei 16.000 de angajaţi din acest domeniu.

Pambuccian a precizat că dacă, totuşi, se lua măsura de renunţare la scutirea de taxe pe salariile programatorilor, s-ar fi asistat la o serie de plecări atât la nivel de oameni, cât şi de firme, dar şi la pierderi considerabile de bani la bugetul de stat.

‘Plecarea din ţară de bună voie sau datorită schimbării politicilor firmelor din domeniu este şi ea bine cunoscută din perioada 1995-2000. Fără a ţine cont de triplarea cererii de programatori în lume şi considerând o scădere a ritmului de plecare de la 2.000 de programatori/an, cât era în anul 2000, la 1.600/an cel puţin în primul an de după aplicarea impozitării (…), statul român ar pierde 17,5 milioane euro, echivalent cu 3.200 de locuri de muncă bugetare sau a 9.100 de pensii’, a explicat Varujan Pambuccian.

La jumătatea lunii mai, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), Liviu Drăgan, a semnat, alături de alţi reprezentanţi ai industriei, o scrisoare adresată preşedintelui României, Traian Băsescu, pentru susţinerea păstrării facilităţii de impozitare zero pentru programatori.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata