Patriciu: Creşterea TVA va duce la dezvoltarea evaziunii fiscale

– Analişti economici şi oameni de afaceri au susţinut că, nu numai că statul nu va câştiga din creştea TVA-ului, ci va avea de pierdut, vor fi mai mulţi angajaţi la negru, economia subterană se va dezvolta.

.
Creşterea taxelor nu ar avea un impact pozitiv asupra economiei. Economistul Mircea Coşea a spus la Realitatea TV că prin mărirea fiscalităţii preţurile vor exploda, până la 8%. De asemenea, Coşea crede că dacă impozitele vor fi crescute, va creşte şi evaziunea fiscală, relatează România Liberă.

De aceeaşi părerea este şi omul de afaceri Dinu Patriciu, care crede că presiunea va fi mult mai mare asupra firmelor, în special a celor mici, care vor fi nevoite să recurgă la evaziune pentru a supravieţui. „Aceste măsuri nu vor face decât să adâncească criza”, a precizat Dinu Patriciu.

„Guvernanţii trebuie să ia trei măsuri clare care ne pot scoate din criză: mai mult de 500.000 de bugetari daţi afară, scăderea cotei unice la 10% şi a TVA-ului la 15% şi eliminarea a 90 de taxe şi impozite, a spus omul de afaceri Dinu Patriciu, într-un interviu pentru The Money Channel.

“Jumătate din numărul bugetarilor adică peste 750.000 de persoane fac parte din cei care se ocupă de administrarea veniturilor bugetare şi redistribuirea lor. Din aceştia este nevoie de cel mult 150.000 dacă facem comparaţia cu state eficiente”, spune Patriciu.

Potrivit acestuia, aparatul administrativ supradimensionateste o povară pentru economia românească şi riscă să o sufoce, mai ales în aceste vremuri de criză.

„Am spus-o de mult timp şi o spun şi acum: patru din cinci birocraţi afară”, afirmă omul de afaceri.

O altă măsură care ar trebui luată imediat, în ciuda acordului cu FMI, ar trebui să fie o scădere drastică a cotei unice şi a TVA-ului. Astfel niveluri, de 10%, respectiv 15%, sunt “absolut raţionale” pentru România, în viziunea lui Patriciu. Dacă politicul ar pune în practică această propunere fiscală s-ar echilibra deficitul bugetar pentru că la impozite mai mici ar creşte încasările bugetare, susţine omul de afaceri.

Citește și
1 Comentariu
  1. pensionar spune

    Daca esti BOGAT, te gandesti la EVAZIUNE FISCALA, SA RAMAI BOGAT, daca esti sarac, circa 5-6 milioane te GANDEST CA VEI MURI MAI REPEDE IN ACEASTA SARACIE LUCIE.Asta e ultima noastra dorinta sa nu SUFERIM MULT IN DICTATURA LUI BASESCU.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata