Patriciu: Odată ce te-ai împrumutat de la FMI devii un fel de ciumat în lumea financiară

– Guvernul nu avea nevoie de împrumutul de la FMI, a declarat omul de afaceri Dinu Patriciu în cadrul unei emisiuni difuzate de Realitatea TV. România avea resurse interne mai mult decât suficiente pentru a ieşi din criza ecomomică: nu mai puţin de 15-20 de miliarde de euro, bani care ar fi putut fi obţinuţi prin vânzarea proprietăţilor imobiliare în care „îşi fac veacul” cei peste 600.000 de birocraţi.

.
Împrumutul de la FMI nu este altceva decât „o încăpăţânare inutilă” a guvernanţilor, în opinia lui Dinu Patriciu. „Statul român avea destule resurse pentru a depăşi criza economică. Faptul că Guvernul a decis să se împrumute la Fondul Monetar a fost o mare greşeală. Raţionamentul este simplu: în momentul în care te împrumuţi la FMI, lumea financiară te izolează, considerându-te un fel de „ciumat”. Devii un lepros la care nu se mai uită nimeni” .

În opinia sa, FMI-ul nu ne acordă un ajutor, ci ne face „inacceptabili” pentru lumea financiară.”Ajutorul de la FMI putea fi perfect înlocuit prin folosirea resurselor pe care statul le are încă astăzi, prin vânzarea a ceea ce a rămas la stat în mod nejustificat. De exemplu, producţia de energie. Atâta vreme cât ai liberalizat comerţul cu energie, este o prostie să păstrezi monopolul producţiei la stat, aşa cum se întâmplă la noi. O altă sursă ar fi fost vânzarea proprietăţilor imobiliare ale statului în care-şi fac veacul toţi cei 600. 000 de birocraţi. Din vânzarea acestor proprietăţi s-ar fi putut obţine între 15 şi 20 de miliarde de euro foarte repede„, a explicat omul de afaceri.

„Din loc să acceptăm imprumutul FMI ca măsură implacabilă, ar fi trebuit să începem toate modificările care să ducă la mobilizarea resurselor interne pe care le aveam şi la atragerea celor externe. Nu am făcut-o, am adoptat soluţia prostului şi am văzut ce înseamnă modul de a gândi al FMI-ului de la acel birocrat de la FMI (Jeffrey Franks, n.r.) care nu are în cap altceva decât patul lui Procust, în care să aşeze o economie şi s-o taie exact după acelaşi calapod ca şi în alte apropape 100 de ţări pe care le-a nenorocit”, a comentat Patriciu.

Citește și
3 Comentarii
 1. George spune

  Am observat ca in toate discutiile din Media, Dinu Patriciu nu este inteles nici de cei mai mari adversari ai guvernantilor, ma refer implicit la ziaristi si oameni de afaceri.
  De fapt Dinu Patriciu este inteles de aprox. 2-3% dintre noi.
  Nu putem face CAPITALISM cu 2-3 % din populatie.
  Exemplu in ajutorul lui Dinu Patriciu – Administratia Financiara Sector 1 are sediul pe str. Roma, o zona de grad 0, unde s-ar castiga foarte multi bani daca sediul respectiv ar fi inchiriat, nu mai spun vandut…
  Ce vedem acolo, functionari care stau pe ferestre si fumeaza….
  Din pacate D-le Patriciu, cine poata sa inteleaga ce spuneti.

 2. Andrei spune

  Domnule Patriciu, aveti mare dreptate. Lasand la o parte culoarea politica, in aceste vremuri trebuie sa ne unim fortele sa trecem mai departe, asa cum au facut nemtii dupa cel de-al 2-lea Razboi Mondial cand au reconstruit tara. Ne uitam la ei unde au ajuns si ii admiram….din urma.

  Resurse pentru a trece peste aceasta perioada, Romania are destule, si chiar daca nu ar avea, ni le putem creea prin turism, agricultura etc

  Tocmai din acest motiv voi alege in viitorul meu sa nu fiu roman, imi schimb cetatenia, ma mut in strainatate, oriunde numai nu in Romania. Prefer sa-mi fie greu afara, decat in tara asta….si o sa o ducem mai rau. va fi din ce in ce mai rau

 3. dan spune

  romania are avantajul ca institutiile publice au in proprietate sediile
  hai sa ne gandim ca am fi vandut sediile pe niste preturi de nimic cum se face in romania si acum plateam niste chirii usturatoare lui patriciu
  probabil ca multe institutii erau evacuate de neplata chiriilor

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata