Patronatele din construcţii vor ca „Prima casă” să se axeze pe construcţia de locuinţe

Confederaţiile patronale Araco şi Compirom solicită Guvernului axarea programului „Prima Casă” pe finanţarea prioritară a construcţiei de locuinţe noi, se arată într-un comunicat de presă al celor două patronate.

De asemenea, reprezentanţii firmelor de construcţii cer majorarea plafoanelor de garantare pentru extinderea eligibilităţii potenţialilor clienţi, de la 700 de milioane de euro la 1 miliard de euro precum şi consultarea lor înainte de aprobarea proiectului.

Cele două confederaţii sindicale solicită stabilirea prin program şi proiecte a unor condiţii predefinite de eficienţă energetică a clădirilor şi de respectare a condiţiilor de dezvoltare urbană/rurală sustenabilă precum şi crearea unor proceduri de lucru cu băncile şi cu Fondul de garantare, rapide şi eficiente, astfel încât începerea proiectelor să aibă loc în cursul primul semestrul din 2010.

Totodată, Araco şi Compirom consideră necesară susţinerea programelor de construire a locuinţelor sociale printr-un alt proiect guvernamental decât ‘Prima Casă’, cu implicarea Ministerului Dezvoltării şi Turismului.

Acesta ar trebui să dezvolte un cadru legislativ specific care să permită promovarea unor proiecte imobiliare noi, împreună cu autorităţile locale, în sistem parteneriat-public-privat pentru locuinţe sociale, să practice un regim de TVA nul, aferent proiectelor de locuinţe sociale şi să identifice posibilităţile de creare a unui fond de investiţii pentru locuinţe sociale prin vânzarea locuinţelor ANL la preţul pieţei pe unitatea de suprafaţă, cu eventuale facilităţi referitoare la termenele de plată.

Cele două patronate apreciază că prin relansarea programului ‘Prima Casă’ pe acest principiu ar fi angrenaţi peste 200.000 de oameni din domeniul construcţiilor şi sectoarelor anexe (proiectare, producătorii de balast, BCA, vopseluri, uşi etc.).

„În cazul în care ‘Prima Casă’ permite din nou achiziţionarea de locuinţe deja construite programul îi salvează pe dezvoltarii şi pe intermediarii din domeniul imobiliar, mulţi din afara ţării şi care îşi repatriază profitul fără nici un avantaj pentru România, în timp ce aproximativ 80.000 de muncitori din construcţii şi domeniile conexe ar putea ajunge şomeri”, a susţinut preşedintele Compirom, Vasile Turcu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata